Πώς αυξήθηκε η γονιμότητα των γυναικών όταν έκλεισαν ρυπογόνα εργοστάσια της περιοχής τους - iefimerida.gr

Πώς αυξήθηκε η γονιμότητα των γυναικών όταν έκλεισαν ρυπογόνα εργοστάσια της περιοχής τους

Δυο αμερικανικές επιστημονικές έρευνες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κλείσιμο των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που δουλεύουν με άνθρακα (λιγνίτη) ή πετρέλαιο, οδηγεί σε σημαντική μείωση του αριθμού των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα στις γύρω περιοχές, ενώ ευνοεί και τη γονιμότητα των γυναικών.

Αυτό σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τη δρα Τζόαν Κέιζι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας American Journal of Epidemiology, συνέκριναν τους πρόωρους τοκετούς πριν και μετά το κλείσιμο οκτώ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, που έλαβαν χώρα στην Καλιφόρνια μετά το 2001.

Διαπιστώθηκε ότι, στο σύνολο των τοκετών, το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) μεταξύ όσων ζούσαν σε απόσταση έως πέντε χιλιομέτρων από τα εργοστάσια αυτά, έπεσε από το 7% πριν το κλείσιμο, στο 5,1% μετά από αυτό (μείωση 27%). Μείωση των πρόωρων τοκετών, αλλά σε μικρότερο βαθμό, υπήρχε και για όσους ζούσαν σε απόσταση πέντε έως δέκα χιλιομέτρων από τα εργοστάσια.
Δεν διαπιστώθηκε κάποια μείωση στους πολύ πρόωρους τοκετούς, δηλαδή πριν την 32η εβδομάδα της κύησης. Αυτό εξηγείται, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή οι υπερβολικά πρόωροι τοκετοί οφείλονται είτε σε γενετικά προβλήματα, είτε σε άλλα πολύ πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο πρώτος τοκετός είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για βρεφική θνησιμότητα και για διάφορα προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή του παιδιού. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τη ρύπανση του αέρα γύρω από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με προβλήματα κατά τη γέννα.

Μια άλλη μελέτη, επίσης με επικεφαλής την Κέιζι, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας Environmental Health, βρήκε ότι η γονιμότητα (γεννήσεις ζωντανών μωρών ανά 1.000 γυναίκες) αυξήθηκε μετά το κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούσαν άνθρακα ή πετρέλαιο.
Συγκεκριμένα, υπήρξαν οκτώ περισσότερες γεννήσεις ανά 1.000 γυναίκες ετησίως σε ακτίνα έως πέντε χιλιομέτρων από τα κλεισμένα εργοστάσια και δύο πρόσθετες γεννήσεις ανά 1.000 γυναίκες σε απόσταση πέντε έως δέκα χιλιομέτρων.

Τα ευρήματα αυτά, όπως δήλωσε η Κέιζι, πρέπει να ενθαρρύνουν τις αρμόδιες αρχές να κατασκευάσουν περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δουλεύουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί με ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ