Εξαιρετικά δύσκολη θεωρείται από ευρωπαϊκές πηγές, που μίλησαν στο iefimerida, η δυνατότητα συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και όλοι ανασυντάσσονται για τις 12 Ιουλίου, παρά τις τονωτικές ενέσεις αισιοδοξίας για συμφωνία όπως προβλέπει το βασικό σενάριο.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, παρά την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η τέταρτη αξιολόγηση- με αρκετό «σπρώξιμο»- κλείνει μέσα στον Ιούνιο, αφήνοντας έστω δύσκολα προαπαιτούμενα (π.χ. Κτηματολόγιο) για την μεταμνημονιακή περίοδο, οι κρίσιμες συζητήσεις για το Χρέος και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν «ώριμες». Έτσι, ένα 24ωρο, πριν από το Eurogroup, όπου υποτίθεται ότι θα γίνει μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης, οι Γερμανοί δείχνουν διάθεση να εφαρμόσουν πιστά τη γνωστή τακτική της λήψης αποφάσεων κυριολεκτικά στο παρά 1’, προκειμένου υπό την πίεση του χρόνου να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις έντονες παρασκηνιακές επαφές τα προηγούμενα 24ωρα και όσο οι Θεσμοί βρίσκονταν στην Αθήνα, μεταξύ του Π. Τόμσεν και του Ο. Σολτς, δεν φαίνεται να έχει βρεθεί πεδίο συνεννόησης μεταξύ ΔΝΤ- Βερολίνου για το «πακέτο» ελάφρυνσης του ελληνικού Χρέους, εξ ου και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που καλλιεργούν κλίμα περιορισμού του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι δεν επιβεβαιώνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τη συνεδρίαση του Washington Group, που προαναγγέλθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, δείχνει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού Χρέους έχει γίνει υπόθεση ΔΝΤ, Γαλλίας και Γερμανίας.
Χθες, Ευρωπαίος αξιωματούχος, εν όψει του αυριανού Eurogroup εμφανίστηκε βέβαιος ότι όλα θα έχουν τελειώσει τον Ιούνιο, ακόμα κι αν δεν συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ, αλλά δεν παρέλειψε να παραπέμψει στις συζητήσεις για το Χρέος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη στιγμή που το Βερολίνο απορρίπτει τον αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης, όπως επίσης την επέκταση των μέτρων ελάφρυνσης και στα δάνεια του ESM- όπως ζητάει το ΔΝΤ- η συμμετοχή του Ταμείου δείχνει αδύνατη και η προσοχή όλων στρέφεται στην Ανάλυση Βιωσιμότητας που θα εκδώσει η Ουάσινγκτον, αφού θα δώσει το στίγμα στις αγορές, ειδικά αν απέχει από τις αντίστοιχες παραδοχές του ESM.
Την ίδια ώρα, με φόντο το σχέδιο της ολιστικής στρατηγικής για την ανάπτυξη, ευρωπαϊκές πηγές μεταφέρουν τον προβληματισμό αξιωματούχων και κυβερνήσεων, για την ειλικρινή διάθεση της Αθήνας να εφαρμόσει και να συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μετά από τον Αύγουστο. Το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε χθες παρά την έκταση των 101 σελίδων δεν θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, ενώ αν και η επίσημη κυβερνητική γραμμή κινείται στην κατεύθυνση της εφαρμογής όλων των συμφωνηθέντων, οι συχνές- πυκνές δηλώσεις υπουργών και βουλευτών για το ενδεχόμενο ματαίωσης δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων (κυρίως της περικοπής των συντάξεων), ενισχύουν αυτόν τον προβληματισμό.