Το king size κρεβάτι είναι στρωμένο, οι μεταξωτές κουρτίνες τραβηγμένες στην άκρη. Στο χρυσό μπάνιο, μια καρέκλα κουρέα περιμένει να καθίσει κάποιος. Μόνο που ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν απόλαυσε ποτέ τις πολυτέλειες του σούπερ-γιοτ του.
Ο Ιρακινός δικτάτορας δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο «Basrah Breeze», πρώην «Ocean Breeze», μήκους 82 μέτρων. Το σκάφος κατασκευάστηκε για εκείνον το 1981. Αλλά τώρα θα χαλαρώνουν στις ανέσεις τους οι πιλότοι που καθοδηγούν τα πλοία που μπαίνουν και βγαίνουν από το λιμάνι της Βασόρας, αποκαλύπτει το Reuters.
Οπως συνέβη και με άλλους θησαυρούς του Σαντάμ Χουσεΐν, οι κυβερνήσεις που τον διαδέχθηκαν δεν κατάφεραν να βρουν έναν τρόπο να αξιοποιηθεί το υπερπολυτελές γιοτ. Από τότε που το Ιράκ το πήρε πίσω το 2010, έπειτα από δικαστική μάχη, κατά κύριο λόγο είναι δεμένο στη Βασόρα.
Διαθέτει προεδρική σουίτα, ενώ τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Σαντάμ περιλαμβάνουν τραπεζαρίες και άλλα υπνοδωμάτια, ενώ το «Basrah Breeze» έχει 17 μικρότερες καμπίνες για καλεσμένους, 18 για το πλήρωμα και κλινική. Αν και μπήκε πωλητήριο στο σκάφος με την πλούσια διακόσμηση, για 30 εκατ. δολάρια, η ιρακινή κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει αγοραστή.
Για δύο χρόνια, το σκάφος χρησιμοποιούνταν από το πανεπιστήμιο της Βασόρας, για θαλάσσιες έρευνες. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σύμφωνα με τον καπετάνιο του και το μόνο που χρειάζεται είναι συντήρηση.
Τώρα οι αρχές πιστεύουν ότι βρήκαν τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιηθεί το γιοτ. Θα το χρησιμοποιήσουν ως ξενοδοχείο και χώρο διασκέδασης των πιλότων του λιμανιού, καθώς πολλοί από αυτούς ζουν σε μακρινές πόλεις.
Πώς γλίτωσε από τον πόλεμο
Το «Basrah Breeze» κατασκευάστηκε στη Δανία, ενώ το Ιράκ ήταν σε πόλεμο με το Ιράν. Μεταφέρθηκε στη Σαουδική Αραβία, που τότε ήταν σύμμαχος του Σαντάμ, προκειμένου να προστατευθεί από τις αεροπορικές επιδρομές στη Βασόρα.
Οταν χάλασαν οι σχέσεις της Σ. Αραβίας με τον Σαντάμ- έπειτα από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990- το βασίλειο παρέδωσε το γιοτ στην Ιορδανία. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιες ήταν οι επόμενες μετακινήσεις του, μέχρι που το Ιράκ το εντόπισε στη Νίκαια, όπου κατασχέθηκε και εστάλη πίσω.
Παρότι το «Basrah Breeze» γλίτωσε από την καταστροφή, το «αδελφάκι του», το «al-Mansur- στο οποίο επίσης δεν επιβιβάστηκε ποτέ ο Σαντάμ- είχε χειρότερη μοίρα, καθώς επλήγη από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και στη συνέχεια το διέλυσαν μετά την πτώση του Ιρακινού.
Φωτογραφίες: AP, ΑΠΕ/ EPA