Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Η Ψηφιακή Έκθεση Προηγμένης Τεχνολογίας «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» που φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, στις 6 το απόγευμα, παρουσία του πολιτικού, θρησκευτικού, επιστημονικού και τεχνικού κόσμου της χώρας, καθώς και πλήθους επισκεπτών. Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε πανηγυρικά η Α.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, αναδεικνύοντας τις αξίες του Παναγίου Τάφου, η ιστορία του οποίου επιβεβαιώθηκε επιστημονικά με το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.
«Το εμβληματικό έργο της Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και η Έκθεση Προηγμένης Τεχνολογίας που αναδεικνύει, ουσιαστικά παγκοσμίως, το έργο αυτό παρέχουν τη μοναδική ευκαιρία ανάδειξης και του απαράμιλλου ''κληροδοτήματος'' του Χριστιανισμού και της Χριστιανικής Διδασκαλίας στον κοινό μας Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ιερώνυμος: «Καταλύτης για ιστορικές εξελίξεις και διεκδικήσεις ως και τις μέρες μας, ο Πανάγιος Τάφος»
«''Ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν''», - Ας μη δενώμεθα με τα παλαιά σχήματα και τα πράγματα γενικώς του κόσμου. Διότι δεν έχομεν εδώ μόνιμον πατρίδα και κατοικίαν, αλλά με ενδιαφέρον και πόθον ζητούμεν να κερδίσωμεν την μέλλουσαν και αιωνίαν, δηλαδή την ουράνιον βασίλειαν του Κυρίου- αναφώνει ο Απόστολος Παύλος, αλλά όμως αν κάτι από την επίγεια πόλη ανάγει αυτόματα τον νου μας στον ουράνιο κόσμο, αν κάποιος τόπος ήλκυσε και ελκύει την αγάπη των Χριστιανών, αν κάποιο σημείο της Γης αποτέλεσε ιερό προορισμό για τους πιστούς όλων των εποχών, αν αυτό το σημείο λειτούργησε, εξάλλου, ως καταλύτης για ιστορικές εξελίξεις και διεκδικήσεις ως και τις μέρες μας, αυτός ο τόπος είναι αναμφίβολα ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην εκδήλωση για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «οι Χριστιανοί γινόμαστε νοερώς προσκηνυτές αυτού του βράχου που εκείνο το συγκλονιστικό τριήμερο σημάδεψε για πάντα την ιστορία και είναι αυτή η προσκήνυση που μας δίνει ανείπωτη χαρά, την χαρά ην έσχε η μακαρία Ελένη, εκπρόσωπος της Αυτοκρατορίας και όλης της ανθρωπότητας τότε όταν βρήκε τον Πανάγιο Τάφο και τον Τίμιο Σταυρό του Θεανθρώπου».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην εξαιρετική επιστημονική εργασία που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο μνημείο και στην υποδειγματική αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε «Πλημμυρισμένοι όλοι μας σήμερα από την αίσθηση του αρρήτου του μυστηρίου και των αισθημάτων να γινόμαστε προσκυνητές του Πανάγιου Τάφου». Μάλιστα, συνεχάρη την καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Μοροπούλου και τους συνεργάτες της για το έργο που επιτέλεσαν, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για τη συγκεκριμένη έκθεση, ενώ ευχήθηκε η χάρη του Παναγίου Τάφου να μας ευλογεί όλους.
Αναγνώστηκε επίσης μήνυμα της Α.Θ.Π., του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.
Στην τοποθέτησή της η Υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου έδωσε έμφαση στην αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου ως οικουμενική κληρονομιά του Ελληνισμού, έναν τόπο συνύπαρξης πολλών διαφορετικών ιστοριών και σημασιών.
Το καλωσόρισμα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έγινε από τη Διευθύντρια του Μουσείου, Δρ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα ενώ την έκθεση παρουσίασε η Καθηγήτρια ΕΜΠ, κα Αντωνία Μοροπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας ΕΜΠ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητή Ιωάννη Κ. Γκόλια για την τεχνολογία ως παράμετρο ανάδειξης οικουμενικών αξιών.
Την έκθεση χαιρέτισαν επίσης ο Δρ. Fredrik Τ. Hiebert, επιμελητής της ομώνυμης Έκθεσης «Tomb of Christ» του Μουσείου National Geographic στη Washington DC, και η Kathryn Keane, Αντιπρόεδρος της National Geographic Society οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα ειδικά για τα εγκαίνια της έκθεσης.
Επίσης αναγνώστηκαν μηνύματα των Προκαθημένων των Χριστιανικών Κοινοτήτων, Φυλάκων του Παναγίου Τάφου, που εμπιστεύτηκαν στη Διεπιστημονική Ομάδα ΕΜΠ την επιστημονική ευθύνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου: της Α.Θ.Μ., του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεοφίλου Γ’, του Αιδεσιμολογιώτατου Κουστωδού της Αγίας Γης του Τάγματος των Φραγκισκανών, π. Francesco Patton O.F.M., της Α.Θ.Μ., του Αρμενίου Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ, κ.κ. κυρίου Nourhan Manougian.
Αναγνώστηκε επίσης μήνυμα της Α.Θ.Π., του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.
Τα εγκαίνια χαιρέτησαν ο Προέδρος της Βουλής των Ελλήνων, δια του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Καθηγητή ΕΜΠ, κ. Δημητρίου Σεβαστάκη.
Τα δεδομένα της έκθεσης «Πανάγιος Τάφος: Tο μνημείο και το έργο» διακατέχει αφενός η Διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ, καθώς και το National Geographic και είναι αυτά που παρουσιάστηκαν στην Έκθεση «Tomb of Christ» του Μουσείου του National Geographic στην Washington DC, στην οποία συνεργάστηκε επίσης και η Διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ.
Η έκθεση που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, βρίσκεται υπό την αιγίδα της Α.Ε., του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ.κ Ιερώνυμου Β΄ και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τα εισιτήρια για την έκθεση ξεκινούν από 5 Ευρώ και είναι διαθέσιμα μέσω του www.viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876.