ΔΝΤ: Απαιτούνται 14 δισ. Ευρώ έως το 2014 - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Απαιτούνται 14 δισ. Ευρώ έως το 2014

Δ.Ν.Τ: Απαιτούνται 14 δις Ευρώ έως το 2014
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014 χρειάζεται να γίνει εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου 7% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .

Προετοιμάζεται μάλιστα για νέες περικοπές στους μισθούς, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κενό ανταγωνιστικότητας 15-20% που πρέπει να καλυφθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ταμείου, η οποία συνοδεύει την έγκριση της συνεισφοράς του στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το επιπλέον ποσό των 14 δισ. θα πρέπει να προέλθει από νέα μέτρα και τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα τις οποίες θα συγκεκριμενοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και θα παρουσιάσει μέχρι τον Ιούνιο.Σε σχέση με τους μισθούς το ΔΝΤ προετοιμάζει το έδαφος για νέες περικοπές επισημαίνοντας ότι παρά τη μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5%, παραμένει κενό ανταγωνιστικότητας 15-20% που πρέπει να κλείσει.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και όχι 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) όπως ζητούσε η Κομισιόν, τονίζοντας μάλιστα ότι χωρίς αυτή, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ, που ζητά το ΔΝΤ, θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, σημειώνοντας ωστόσο ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε νέα εμπόδια στην ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ