Όλα θέλουν τρόπο και οι άνθρωποι απαιτούν χειρισμό. Όλοι έχουν τα κουμπιά τους, αλλά σίγουρα υπάρχουν και τεχνικές για να «χειριστεί» κάποιος τον άλλον.
Και όταν λέμε «χειριστεί» εννοούμε να τον καλμάρει, να τον ηρεμήσει, να δώσει διέξοδο σε ένα μεγάλο καβγά.
Σε όλους έχει τύχει να τσακωθούν με τον άνδρα τους, την γυναίκα τους, τους γονείς τους, τον συγκάτοικό τους, τον φίλο τους, τον αδελφό τους, αλλά και στη δουλειά με συναδέλφους, προϊσταμένους και όχι μόνο.
Ο στόχος στους καβγάδες, όταν βλέπουμε τους άλλους να ανεβάζουν... θερμοκρασία και να σιγοβράζουν, είναι να τους χαλαρώσουμε. Να ηρεμήσουμε τα πνεύματα.
Πώς όμως μπορείς να ηρεμήσεις έναν άνθρωπο που βράζει;
Ο οικογενειακός σύμβουλος Ρόμπερτ Τάιμπι έχει το απόλυτο τρικ: Πείτε ότι έχετε να πείτε χωρίς ποτέ μα ποτέ να κάνετε ερωτήσεις.
Και εξηγεί: «Οι ερωτήσεις ενεργοποιούν εύκολα τις μνήμες από την παιδική ηλικία, όταν είχαν πάνω από το κεφάλι τους έναν γονιό να τους κουνά το δάκτυλο. «Έκανες τα μαθήματά σου;», «Γιατί άργησες;», «Χτύπησες τον αδελφό σου;», είναι ερωτήσεις που έρχονται στο μυαλό όλων όταν κάτω από πίεση σε έναν καβγά ο άλλος αρχίζει να τον βομβαρδίζει με ερωτήσεις. Και κάπως έτσι, μνήμες έντασης και κριτικής έρχονται στο μυαλό και του δίνουν την αίσθηση ότι κάτι έκανε λάθος και ότι δεν είναι ειλικρινής.
Υπάρχει, μάλιστα, μια ερώτηση, την οποία ο θεραπευτής την χαρακτηρίζει «πυρηνικό πύραυλο όλων των ερωτήσεων»: «Γιατί πάντα...;».
Από την άλλη πλευρά λέγοντας ό,τι θέλετε να πείτε υπό τη μορφή δηλώσεων θα καταφέρεται να καταπραΰνετε και ηρεμήσετε τον άλλον. Δηλώσεις όπως «Ξέρω ότι αισθάνεσαι αναστατωμένος», «Χωρίς να θέλω να σε πληγώσω», «Το είπα αυτό επειδή ανησύχησα», βοηθούν ώστε να ηρεμούν τα πνεύματα.
Η έκφραση που μπορεί να καλμάρει περισσότερο από κάθε μια τον άλλον πάντως είναι το τόσο απλό «Σε ακούω...».