Στρατηγικά βομβαρδιστικά ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα έστειλε για πρώτη φορά η Κίνα σε νησί της Νότιας Σινικής Θάλασσας εντείνοντας τις ανησυχίες για τον έλεγχο που θέλει να ασκήσει το Πεκίνο στη διαφιλονικούμενη περιοχή.
Τα αεροσκάφη H-6K έκαναν εξάσκηση στην προσγείωση και την απογείωση σε αεροπορική βάση σε τεχνητό νησί, που δεν κατονομάζεται στην ανακοίνωση του Κινεζικού υπουργείου Άμυνας, καθώς και σε εικονική προσβολή στόχων σε μια κίνηση, που η Ουάσιγκτον προειδοποιεί ότι συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση μιας περιοχής στρατηγικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο και πλούσιας σε αλιεύματα και πιθανώς σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, την οποία διεκδικούν κι άλλες γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Asia Maritime Trasparency Initiative η άσκηση έγινε στη νήσο Γούντι, τη μεγαλύτερη βάση της Κίνας στης Νήσους Παρασέλ, απ’ όπου τα βομβαρδιστικά H-6K με ακτίνα δράσης 3.000 χλμ, μπορούν να καλύψουν όλη τη νοτιοανατολική Ασία.
Σ’ ένα άλλο νησιωτικό σύμπλεγμα νοτιότερα, στα Σπράτλι, η Κίνα έχει κατασκευάσει επτά τεχνητά νησιά και τα έχει εφοδιάσει με διαδρόμους προσγείωσης, υπόστεγα, ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων ενισχύοντας τις διεκδικήσεις της στον πολυσύχναστο θαλάσσιο διάδρομο.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο ενός ελεύθερου και ανοικτού στη διέλευση Ινδο-Ειρηνικού», υπογράμμισε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Έχουμε δει αυτές τις πληροφορίες κι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση από την Κίνα αμφισβητούμενων περιοχών στη Ντια Σινική Θάλασσα το μόνο που κάνει είναι να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί την περιοχή».
Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης Ειρηνικού, ναύαρχος Φιλ Ντέιβιντσον, είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα έχει αναπτύξει στη Νότια Σινική Θάλασσα επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις για να ελέγχει πλήρως την περιοχή «σε όλα τα σενάρια εκτός από εκείνου του πολέμου με τις ΗΠΑ».