ΔΝΤ: Βαθειά ύφεση για την Ελλάδα και το 2012 - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Βαθειά ύφεση για την Ελλάδα και το 2012

Κριστίν Λαγκάρντ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυσοίωνες παραμένουν για την Ελλάδα οι προβλέψεις του ΔΝΤ, το οποίο επισημαίνει σε έκθεσή του πως πρέπει το Ταμείο να εξοικονομήσει περίπου 14 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει την χώρα μας, την ώρα που δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει τους δημοσιοοικονομικούς της στόχους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ κρίνει αναγκαία τα χρήματα αυτά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η χώρα μας για το 2013 και το 2014. Η αναφορά αυτή γίνεται σε έκθεσή του που συνοδεύει την έγκριση τής συνεισφοράς του στο δεύτερο πακέτο τής Ελλάδας.

Το ποσό αυτό κρίνει ότι πρέπει να προέλθει από νέα μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Ως γνωστόν δε ,η Ελλάδα, τους τρόπους και τα μέσα, μέσω των οποίων θα εξασφαλίσει τα ποσά αυτά, καλείται να τα «αποκαλύψει» μέχρι τον Ιούνιο. Στην έκθεση τονίζεται πως η Ελλάδα έχει μεν καταφέρει έως τώρα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, προχωρώντας σε μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5%, αλλά θα «πρέπει να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας» κατά επιπλέον 15-20%.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι απαιτείται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και όχι 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) όπως ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν, τονίζοντας μάλιστα ότι χωρίς αυτή, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Πάντως το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολος και τονίζει ότι θα απαιτήσει σύνθετη προσπάθεια και ισχυρή πολιτική δέσμευση.

Η έκθεση υποστηρίζει παράλληλα ότι υπάρχουν «βαθιές κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις και αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας για τις οικονομικές πολιτικές», ενώ εστιάζει στα «μεγάλα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος». Κυρίως γιατί κατά την άποψη των ειδικών του Ταμείου η Ελλάδα «έχει λίγα ή καθόλου περιθώρια να απορροφήσει τα αρνητικά σοκ ή ενδεχόμενες αστοχίες του προγράμματος».

Τέλος το ΔΝΤ κάνει λόγο για βαθιά ύφεση και το 2012, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μια σταθεροποίηση το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» στην περίοδο 2014 – 2017.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ