Στα επίπεδα του Φεβρουαρίου επανέρχεται η ρευστότητα των τραπεζών τα τελευταία 24ωρα καθώς η ΕΚΤ άρχισε να βελτιώνει τις αποτιμήσεις με τις οποίες αποδέχεται ελληνικά ομόλογα για εγγύηση παροχής ρευστότητας.
Μολονότι οι αποτιμήσεις διαφέρουν ανάλογα το είδος του τίτλου, εντούτοις στελέχη της αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι σε μεσοσταθμικό επίπεδο η βελτίωση των αποτιμήσεων κινείται στα όρια του 5% περίπου και ανάλογη είναι η βελτίωση στα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών.
Βέβαια αυτό αφορά τους τίτλους που είχαν μείνει εκτός PSI και έχουν να κάνουν κυρίως με τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί στην βάση των πακέτων που είχαν δοθεί από το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες με την μορφή εγγυήσεων και δανείων. Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι η ενίσχυση της ρευστότητας δεν αλλάζει το συνολικό τοπίο αλλά επηρεάζει οπωσδήποτε θετικά την θέση των τραπεζών που διαθέτουν ακόμα αποθέματα αυτών των τίτλων.
Ούτως ή άλλως οι ελληνικές τράπεζες έχουν προς το παρόν δύο πηγές χρηματοδότησης, την ΤτΕ μέσω του ELA και την ΕΚΤ μέσω των βραχυπρόθεσμων δημοπρασιών. Το «ατύχημα», όπως παρατηρούν Έλληνες τραπεζίτες, είναι ότι η διαδικασία του PSI και του αποκλεισμού για δύο εβδομάδες των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, συνέπεσε με το δεύτερο LTRO της ΕΚΤ από το οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες απορρόφησαν 530 δισ. ευρώ με 1% για τρία χρόνια, αλλά οι ελληνικές έμειναν απ΄ έξω.