Τι θα πει ο Τσίπρας με τους αρχηγούς, στο «τραπέζι» το Ilidenska Makedonija -Σε ανοιχτή γραμμή με Ζάεφ - iefimerida.gr

Τι θα πει ο Τσίπρας με τους αρχηγούς, στο «τραπέζι» το Ilidenska Makedonija -Σε ανοιχτή γραμμή με Ζάεφ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και κομματικές διαβουλεύσεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα ο πρωθυπουργός για το Ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πριν λίγο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας Αθήνας-ΠΓΔΜ μετράει αντίστροφα. Και οι πληροφορίες από όλες τις πλευρές επιβεβαιώνουν ότι στο τραπέζι των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων έχει πέσει στο «τραπέζι» και το όνομα “Ilidenska Makedonija”.

Πρόταση την οποία η ελληνική πλευρά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «δεν έχει υιοθετήσει», πλην όμως …καλοβλέπει, παρά το γεγονός ότι δημόσια λένε ότι «δεν έχουμε πάρει θέση».

Τι θα πει ο Τσίπρας στους αρχηγούς

Ο Πρωθυπουργός, συνομίλησε χθες το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και εντός της μέρας θα έχει και τις υπόλοιπες επικοινωνίες.

Και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μιλούν στο iefimerida , αναμένεται να τονίσει πως για τον ίδιο δεν έχει νόημα η ονοματολογία, αλλά προϋπόθεση είναι το erga omnes και η Συνταγματική αναθεώρηση. Καθώς και οτι η συμφωνία επί του ονόματος έπεται!

Μετρούν θετικά και αρνητικά

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετρούν τα «συν» και τα «πλην» μιας τέτοιας εκδοχής που είναι τα εξής:

• Τελειώνει τον αλυτρωτισμό περί αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας, αφού η εξέγερση του Ιλιντεν έγινε το 1903
• Υπάρχει ξεκάθαρη διαφοροποίηση από την Ελληνική Μακεδονία
• Ήταν εξέγερση εναντίον των Τούρκων (γεγονός που θα ενοχλήσει Ερντογαν και θα αποτελέσει αγκάθι στην επέλαση Τουρκίας στα Σκοπιά)
• Δεν θα σβηστεί από την ονομασία όπως πιθανόν να συνέβαινε με το Άνω ή με το Βόρεια. Αντιθέτως, είναι μια ονομασία με την οποία ο λαός θα ταυτιστεί και δε θα θέλουν να το παραλείπουν ακόμη και στο εσωτερικό.
• Είναι απολύτως ξένο προς τη παράδοση και τη πολιτισμική κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας, πράγμα που ζητάμε κι εμείς.

Τα… «πλην»

Από την άλλη, στα αρνητικά εμπίπτει όπως λένε το γεγονός οτι η εξέγερση του Ίλιντεν,όπως καταγράφηκε αργότερα, εμφανίζεται να έχει αλυτρωτικά χαρακτηριστικά.

Τσίπρας-Ζάεφ σε ανοιχτή γραμμή

Μετά τον κύκλο επαφών του πρωθυπουργού και των διαβουλεύσεων που θα έχει ο Ζάεφ στην ΠΓΔΜ, οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για τις νεότερες εξελίξεις. Υπενθυμίζεται, ότι νέα τους συνάντηση δρομολογείται για τις αρχές Ιουνίου στις Πρέσπες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Σκοπιανό Ζόραν Ζάεφ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ