Το υποβρύχιο λαθρεμπόριο ναρκωτικών της Κολομβίας - iefimerida.gr

Το υποβρύχιο λαθρεμπόριο ναρκωτικών της Κολομβίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κολομβία αποτελεί το κέντρο του λαθρεμπορίου κοκαΐνης διεθνώς, με τους βαρώνους και τους διακινητές να αναζητούν νέους τρόπους μεταφοράς των φορτίων τους χωρίς να εντοπίζονται από τις αρχές- με τη χρήση υποβρυχίων να φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Στην ναυτική βάση Μπαχία Μάλαγα, στις ακτές του Ειρηνικού, η εν λόγω «μόδα» είναι κάτι παραπάνω από προφανής: πέραν των «συμβατικών» αλιευτικών και των μικρών, ευέλικτων ταχυπλόων, υπάρχουν και ιδιόμορφα υποβρύχια: κλειστά σκάφη, με σωλήνες και σνόρκελ να ξεπροβάλλουν σε παράξενες γωνίες. Παρά τους παράξενους σχεδιασμούς τους, τα αυτοσχέδια αυτά υποβρύχια είναι ικανά να μεταφέρουν τόννους ναρκωτικών, κινούμενα μόλις κάτω από την επιφάνεια του νερού, με τους θόλους πλοήγησης και τις εξατμίσεις για τη διαφυγή των καυσαερίων να αποτελούν τα μόνα τμήματά τους που είναι ορατά. Τα απόνερά τους είναι σχεδόν αόρατα, το κόστος τους είναι μικρό (φτιάχνονται από υλικά όπως το φάιμπεργκλας, το ξύλο και το πλαστικό) και γενικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν.

Τα υποβρύχια (για την ακρίβεια, ημι-υποβρύχια) αυτά τις περισσότερες φορές είναι μίας χρήσης, καθώς μετά την παράδοση του φορτίου στις ακτές του Μεξικού, τα πληρώματά τους τα καταστρέφουν και επιστρέφουν με ασφαλέστερους τρόπους στην Κολομβία.

Τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, ενώ διαθέτουν και κουκέτες για τα πληρώματα. Επίσης, εξελίσσονται τεχνολογικά: καθώς οι αμερικανικές και οι κολομβιανές αρχές φάνηκαν πρόσφατα να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στον εντοπισμό τους, δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του το πρώτο πλήρως καταδυόμενο υποβρύχιο, ενώ τον Φεβρουάριο εντοπίστηκε υποβρύχιο υπό κατασκευή- με ντηζελοκινητήρα 345 ίππων, δεξαμενές που μπορούν να μεταφέρουν 6.435 λίτρα καυσίμου, συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και νυχτερινής οράσεως. Ο χώρος φόρτωσης στην πλώρη μπορούσε να μεταφέρει οκτώ τόννους κοκαΐνης.

Οι περισσότερες βάσεις «ναυτικών» διακινητών βρίσκονται στη Μπουεναβεντούρα, όπου η φτώχεια και η ανεργία βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον καπετάνιο ενός ψαράδικου, τρία ταξίδια στο Μεξικό με τέτοια σκάφη του απέφεραν 300.000 δολάρια/ ταξίδι (αν και οι συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι άθλιες).

Σύμφωνα με τον Τζέι Μπέργκμαν, του τμήματος Άνδεων της DEA, τα ημιυποβρύχια αυτά έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον «πόλεμο» κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Αν και οι εντοπισμοί και καταλήψεις ημιυποβρυχίων έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί πλήρως καταδυόμενα σκάφη εν μέσω ταξιδιού- κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει πως οι λαθρέμποροι προτιμούν και έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πλέον «πλήρη» υποβρύχια.

«Για αυτόν που αναλύει τις αναδυόμενες απειλές, η πτώση στους εντοπισμούς ημιυποβρυχίων και η ανακάλυψη εκείνων των δύο υποβρυχίων δημιουργεί προβληματισμούς: τι μας ξεφεύγει;» είπε σχετικά ο Μπέργκμαν.

πηγή:kathimerini.gr με πληροφορίες απο BBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ υποβρύχια Μεξικό κοκαίνη Κολομβία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ