Ιράν, Συρία, Nordstream 2 επί τάπητος στη συνάντηση Μέρκελ -Πούτιν στο Σότσι - iefimerida.gr

Ιράν, Συρία, Nordstream 2 επί τάπητος στη συνάντηση Μέρκελ -Πούτιν στο Σότσι

Την τελευταία φορά οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί σε ρωσικό έδαφος και πάλι στο Σότσι (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι σχέσεις τους να μην ήταν και στο καλύτερο σημείο τον τελευταίο χρόνο, αλλά κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι στο Σότσι η Άνγκελα Μέρκελ κι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναζητήσουν σημεία επαφής.

Κυρίως όσον αφορά στο Ιράν και το πώς θα προστατέψουν τις επιχειρήσεις τους που συναλλάσσονται με την Τεχεράνη σε περίπτωση που πληγούν από αμερικανικές κυρώσεις μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος κι ο Ρώσος πρόεδρος ορκίζονται ότι θα κρατήσουν ζωντανή.

Ο αντίκτυπος της απόφασης της Ουάσιγκτον είναι ένα από τα λίγα θέματα που αφήνουν ανοικτό το παράθυρο της ευρω-ρωσικής προσέγγισης, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών επισκιάζονται από τις διαφωνίες για το Συριακό, την προσάρτηση της Κριμαίας, το Ουκρανικό και την πρόσφατη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία, που οδήγησε σε κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες.

Στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας του 2015 η Τεχεράνη δέχθηκε περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα με την υπόσχεση να μην επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων διεθνών κυρώσεων. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποτρέψουν πάση θυσία μια αποχώρηση του Ιράν από τη συμφωνία και επανέναρξη του προγράμματος των πυρηνικών όπλων.

Θέλουν όμως να προστατέψουν και τα οικονομικά τους συμφέροντα στο Ιράν, που απειλούνται από την Ουάσιγκτον.

Το Κρεμλίνο, το οποίο στηρίζει, όπως και η Τεχεράνη τον Άσαντ στη Συρία, ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειες διάσωσης της συμφωνίας, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Μόσχα τη Δευτέρα πριν πάει στις Βρυξέλλες για να λάβει διαβεβαιώσεις από τις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία.

Η πρώτη συνάντηση Άνγκελας Μέρκελ- Βλαντίμιρ Πούτιν σε ρωσικό έδαφος εδώ και έναν χρόνο θα γίνει στην έπαυλη του Ρώσου προέδρου στο Σότσι, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Μακρόν στη Ρωσία.

«Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, αφού δεν είχαν άμεση επικοινωνία εδώ και πολύ καιρό», είπε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακοφ.

Συριακό - ΟΥκρανικό στην ατζέντα

Οι δύο ηγέτες, που μιλούν ο ένας τη γλώσσα του άλλου (αφού ο Πούτιν ήταν πράκτορας της KGB στην ανατολική Γερμανία, όπου μεγάλωσε η Μέρκελ), θα συζητήσουν και το Συριακό, αλλά και το Ουκρανικό και τη συνεχιζόμενη στήριξη της Μόσχας στους ρωσόφωνους αντάρτες. Αναμένεται μάλιστα να προσπαθήσουν να οργανώσουν μια τετραμερή συνάντηση και με τους προέδρους της Γαλλίας και της Ουκρανίας για να δώσουν ώθηση σε μια ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία.

Αλλά εξίσου σημαντικό θέμα στην ατζέντα θα είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του δεύτερου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία, στην οποία αντιδρά σφόδρα η Ουάσιγκτον.

Νέα ώθηση στον Nordstream 2

Mε τον Νordstream 2 θα διπλασιαστεί η ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να στείλει η Μόσχα στη δυτική Ευρώπη από νέα κοιτάσματα στη Σιβηρία. Η Γερμανία έδωσε πρόσφατα την τελική της έγκριση, αλλά το Κίεβο λέει ότι το πρότζεκτ των 11 δισ. δολαρίων υπονομεύει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις επειδή με την κατασκευή του αγωγού θα αυξηθεί «η κακόβουλη επιρροή» της Ρωσίας στην Ευρώπη. Όμως η Μέρκελ υπεραμύνεται του Nordstream 2, καθώς η χώρας της -μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μεγαλύτερος εισαγωγές φυσικού αερίου- σχεδιάζει να αυξήσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο για παραγωγή ενέργειας καθώς κλείνει σιγά σιγά τα πυρηνικά της εργοστάσια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ