Για λύση πάει το Σκοπιανό, με τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τη Σόφια και τα κρίσιμα τετ α τετ που είχε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, να ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Πολιτικούς Αρχηγούς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και την Κυριακή τους πολιτικούς αρχηγούς.
Να σημειωθεί ότι οι ισορροπίες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό είναι δύσκολες. Η κυβέρνηση – με δεδομένη τη διαφωνία του Πάνου Καμμένου- επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη Βουλή. Εξ’ αυτού του λόγου, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να απευθύνει προσκλητήριο για τη διαμόρφωση κλίματος συνεννόησης, που όπως είπε μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει. Καλωσόρισε μάλιστα και τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο ΕΛΚ), χαρακτηρίζοντάς την καλοδεχούμενη.ίσεις πολιτικών αρχηγών».
Η εξέλιξη αυτή, της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει άμεσα ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξει στη διαπραγμάτευση, μαρτυρά ότι η όλη διαδικασία για την επίλυση του ονοματολογικού της γείτονος, βρίσκεται στην τελική της φάση.
Μετά και το διπλό ραντεβού που είχαν στα Σκόπια Τσίπρας και Ζάεφ χθες και προχθές στη Σόφια, ο Ιούνιος θεωρείται μήνας ορόσημο για την επίλυση του σκοπιανού και το επόμενο 20ήμερο ιδιαίτερα κρίσιμο για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Και οι δύο πλευρές, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά τους, εργάζονται πλέον ξεκάθαρα με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.
Στην Αθήνα, στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θεωρούν ότι απέχουμε πολύ από την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας.
«Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο εικοσαήμερο» δηλώνει στο iefimerida κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας ότι «προοιωνίζεται λύση» όπως φάνηκε από τον τρόπο που τοποθετήθηκαν Τσίπρας-Ζάεφ.
Υπάρχει βάση συζήτησης
Σύμφωνα Εφημερίδα των Συντακτών, οι δυο πρωθυπουργοί στη Σόφια, αφού εξέτεσαν διάφορα σενάρια, κατέληξαν σε ένα ,ως βάση συζήτησης, το οποίο θεωρούν το πλέον πιθανό για μια λύση κοινά αποδεκτή, όχι μόνο από τις δυο κυβερνήσεις, αλλά και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Η πρόταση, κατά την ίδια πηγή, είναι συνολική και αφορά τόσο την ονομασία έναντι όλων, όσο και την αλλαγή του Συντάγματος, δύο προϋποθέσεις που τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είχαν θέσει ως κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση.
Η Αθήνα αξιώνει δικλείδες
Εντωμεταξύ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.
«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».
Εκτο όνομα στο τραπέζι
Σε ό,τι αφορά στο όνομα, κατά ορισμένες πληροφορίες, η διαπραγμάτευση τελευταία είχε φύγει από το Gorna Makedonija και είχε πάει στο Nova Macedonija.
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ωστόσο, με απόλυτη μυστικότητα έχει πέσει στο τραπέζι και ακόμη μια πρόταση για το όνομα των Σκοπίων.
Πρόκειται για ένα άλλο όνομα, πέρα από τα πέντε ήδη γνωστά της πρότασης Νίμιτς, ένα όνομα το οποίο έβαλε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο Ζόραν Ζάεφ, και κατά την Εφημερίδα των Συντακτών, ίσως αποτελέσει τη λυδία λιθο για τη λύση του Σκοπιανού.