Την περασμένη Δευτέρα το The Robin Hood Foundation -το Ίδρυμα «Ρομπέν των Δασών»- γιόρτασε τα 30ά γενέθλιά του.
Μία βραδιά με μουσική από την Τζένιφερ Λόπεζ και τη Μισέλ Γουλφ σε ρόλο «ανακρίτριας» να στριμώχνει με τις ερωτήσεις της την Όπρα Γουίνφρεϊ και τον Ρέι Ντάλιο, ακόμη και τον ίδιον τον Πολ Τιούντορ Τζόουνς, τον μάνατζερ ενός hedge fund κι έναν εκ των συνιδρυτών του ιδρύματος το 1988, ο οποίος θέλησε να κάνει καλό με τα χρήματα που έβγαλε από το κραχ του 1987.
«Δεν ξέραμε απολύτως τίποτα για την καταπολέμηση της φτώχειας όταν ξεκινήσαμε, αλλά το κάναμε» έγραψε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Τζόουνς. «Οι καρδιές μας ήταν στο σωστό σημείο και σύντομα ακολούθησε το μυαλό μας, γιατί το προσεγγίσαμε όπως προσεγγίζουμε τα επιχειρηματικά προβλήματα στα οποία έχουμε εμπειρία» τόνισε.
Η βασική φόρμουλα του Ιδρύματος «Ρομπέν των Δασών» είναι απλή: παίρνεις από τους πλούσιους και δίνεις στους φτωχούς, χρησιμοποιείς μεθόδους μέτρησης για να ιχνηλατείς τις επιδράσεις, προσφέρεις βοήθεια για τη βελτίωση των προγραμμάτων και βρίσκεις τρόπους να επαναλάβεις ό,τι είναι λειτουργικό. Τα λειτουργικά έξοδα τα έχει αναλάβει το διοικητικό συμβούλιο κι έτσι οι δωρεές πηγαίνουν απευθείας σε συσσίτια, σχολεία, επαγγελματική εκπαίδευση και τα σχετικά.
Πέρυσι, το ίδρυμα δαπάνησε σχεδόν 117 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα.
Υπήρξαν επιτυχίες, αλλά η πρόκληση είναι μεγάλη. Το ποσοστό φτώχειας στη Νέα Υόρκη παραμένει αμετάβλητο, εδώ και δεκαετίες. Ένα στα τρία παιδιά έρχεται στον κόσμο σε συνθήκες φτώχειας.
Ένας στους πέντε νεοϋορκέζους ζει με λιγότερα από 20.000 δολάρια τον χρόνο. Την ίδια στιγμή, το συνολικό εισόδημα του πλουσιότερου 10% των νεοϋορκέζων αυξήθηκε κατά 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ 2004 και 2016.
Ο εδώ και έναν χρόνο διευθύνων σύμβουλος του «Ρομπέν των Δασών», ο Γουές Μουρ, έχει σηκώσει το γάντι. Αναγνωρίζοντας ότι η φιλανθρωπία δεν επαρκεί, το ίδρυμα θα εστιάσει, στο μέλλον, σε πολιτικές υποστήριξης. Παράλληλα, εργάζεται για να «δώσει φωνή» σε έγχρωμους νεοϋορκέζους και σε κοινότητες με χαμηλά εισοδήματα.
«Παίρνοντας από τους πλούσιους και δίνοντας στους φτωχούς». Μια δράση που απαιτεί μεγάλη λεπτότητα στους χειρισμούς. Γι' αυτό και το γκαλά. Το οποίο, κάθε χρόνο, έχει περίπου 4.000 καλεσμένους και στο οποίο συγκεντρώνονται τεράστια ποσά, σε δωρεές.
Πέρυσι, είχαν συγκεντρωθεί 54,5 εκατομμύρια δολάρια. Το ρεκόρ ήταν το 2015, με 101 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ