Στο ποτό το ρίχνουν οι αρσενικές... μύγες που απορρίπτονται από τις θηλυκές σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.
Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες, το αλκοόλ διεγείρει τον εγκέφαλο της μύγας χαρίζοντας την αίσθηση της «ανταμοιβής», όπως ακριβώς αισθάνονται τα έντομα μετά από μια σεξουαλική κατάκτηση.
Το μυστικό κρύβεται σε μια χημική ουσία στον εγκέφαλο της μύγας που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Φ και ρυθμίζει τη συμπεριφορά της.
Η έρευνα σύμφωνα με το econews.gr διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο όπου ο δρ. Σχοχατ-Οφιρ και οι ερευνητές του διεξήγαγαν ποικίλα πειράματα για να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους κάποιες μύγες δείχνουν μεγάλη προτίμηση στο αλκοόλ.
Αρχικά οι ερευνητές έβαλαν πέντε αρσενικές μύγες σε ένα κουτί με πέντε θηλυκές παρθένες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στις ερωτικές επιθυμίες των αρσενικών. Έπειτα έκλεισαν σε ένα άλλο κουτί πέντε αρσενικές μύγες με θηλυκά που είχαν ήδη ζευγαρώσει και αρνούνταν συστηματικά να «ενδώσουν» στις ορέξεις των αρσενικών.
Οι επιστήμονες παρείχαν και στις δυο περιπτώσεις δυο διαφορετικά είδη τροφής: κανονική τροφή και τροφή «ποτισμένη» με αλκοόλ. Όπως προέκυψε, οι μύγες που είχαν ζευγαρώσει απέφευγαν το αλκοόλ, ενώ οι «στερημένες» μύγες το προτιμούσαν.
Έτσι οι ερευνητές άρχισαν να αναζητούν τη χημική ουσία που θα μπορούσε να συνδέσει τα κενά της ιστορίας και ανακάλυψαν ότι το μυστικό κρύβεται στην ορμόνη «νευροπεπτίδιο Φ».
Στο πλαίσιο του πειράματος διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στις αρσενικές μύγες που είχαν απορριφθεί από τις θηλυκές ήταν αρκετά χαμηλά, ενώ αντίθετα τα επίπεδα του νευροπεπτιδίου Φ στις αρσενικές μύγες που κατάφεραν να ζευγαρώσουν ήταν υψηλά.