Το κείμενο προγραμματικής συμφωνίας του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λίγκας (ένα είδος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ α λα ιταλικά) έφερε στο φως της δημοσιότητας πρώτη η Huffington Post Italy.
Δημοσιεύοντας το βράδυ της 15ης Μαίου τη φωτοτυπία ενός «συμφώνου για μια κυβέρνηση αλλαγής», 39 σελίδων, το οποίο είχε υπογραφεί στις 14 Μαίου και από τα δύο κόμματα, το σάιτ Huffpost Ιταλίας έσπειρε τον πανικό.
Τα δύο ηγετικά κόμματα της Ιταλίας, τα οποία βρίσκονται σε συνομιλίες για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, έχουν συζητήσει να ζητήσουν έξοδο από το ευρώ και έχουν σκεφθεί να ζητήσουν από την ΕΚΤ να διαγράψει χρέος της χώρας ύψους 250 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας τους.
Μερικά λεπτά αργότερα, μια ανακοίνωση των δύο ηγετών επιχειρούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Η Λίγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων δήλωσαν ότι τελικά δεν θα επιχειρήσουν την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, παρά τα όσα υπέγραψαν στο σύμφωνο.
Αργότερα, το ίδιο βράδυ, ο Λουίτζι ντι Μάιο δήλωνε ότι «το κείμενο συμφωνίας αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσει κάποιος τις αλλαγές». Ωστόσο, η δήλωσή του δεν ηρέμησε τα πνεύματα, αντίθετα όξυνε τις ανησυχίες για την επιπολαιότητα και την ανοργανωσιά των δύο ηγετών που θα κυβερνήσουν την Ιταλία.
Ανησυχία στους οικονομικούς κύκλους
Ωστόσο, ο Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτής και εγγυητής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, πρώτου σε ψήφους κόμματος της Ιταλίας, στις πρόσφατες εκλογές, είχε ξαναβάλει πρόσφατα στο τραπέζι την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για το ενιαίο νόμισμα και δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα προτιμούσε να υπάρχουν δύο νομίσματα «το ένα για τον βορρά και το άλλο για τον νότο της Ευρώπης».
Οι οικονομικοί κύκλοι της Ευρώπης, σε κάθε περίπτωση, άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους. Το σπρεντ μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας άρχισε να καλπάζει μπροστά στην προοπτική μιας συγκυβέρνησης Πέντε Αστέρων-Λίγκας, με τόσο έντονο ευρωσκεπτικισμό και παιδαριώδεις οικονομικές απαιτήσεις. «Υπάρχει κίνδυνος όλα αυτά να αυξήσουν τους φόβους και τα στερεότυπα ότι οι Ιταλοί δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο οικονομολόγος και πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
«Η διάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, βασισμένη στην κυριαρχία της αγοράς και τον σεβασμό σε κανόνες που είναι αυστηροί και αβάσιμοι από κοινωνική και οικονομική οπτική, πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά», αναφέρεται στο κείμενο-συμφωνία των δύο κομμάτων.
«Συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες οικονομικής και νομικής φύσης πρέπει να εισαχθούν για να επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αποχωρούν από τη νομισματική ένωση και έτσι να ανακτήσουν τη νομισματική τους κυριαρχία», προσθέτει.
Ζητούν κούρεμα χρέους 250 δις!
Επίσης, στη σελίδα 38 του συμφώνου, υπάρχει το αίτημα να ζητηθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να κουρέψει απλά τα 250 δις ευρώ ιταλικού χρέους που κατέχει η κεντρική τράπεζα.
Όσον αφορά την εγχώρια οικονομική πολιτική, το έγγραφο επιβεβαιώνει την προώθηση του εγγυημένου εισοδήματος για τους φτωχούς Ιταλούς (Κίνημα Πέντε Αστέρων, πιο αριστερά), καθώς και τις περικοπές στον φόρο εισοδήματος (Λίγκα, δεξιά), αλλά και σχέδια αντιστροφής της μεταρρύθμισης του 2011 στις συντάξεις – όλα μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά.
Υμνοι στο Κρεμλίνο
Στην εξωτερική πολιτική, το FSM και η Λίγκα -που αυξανόμενα κλίνουν προς το Κρεμλίνο- καλούν σε «άμεση απόσυρση» των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. «Επιβεβαιώνουμε τη συμμετοχή μας ως μέλη στη Βορειοατλαντική συμμαχία, με τις ΗΠΑ προνομιούχο σύμμαχο και ένα άνοιγμα στη Ρωσία, που δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως "απειλή", αλλά οικονομικός και εμπορικός σύμμαχος», σημειώνεται στο κείμενο.
«Δεν αξίζει στην Ιταλία»
Αντιδρώντας μέσω Twitter μετά τις αποκαλύψεις του Huffpost, ο προσωρινός πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Maurizio Martina, αποκάλεσε αυτό το κείμενο «ανησυχητικό», κατηγόρησε τα δύο κόμματα, την Λίγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ότι «παίζουν με την αξιοπιστία της χώρας» και κατέληξε λέγοντας «η Ιταλία δεν το αξίζει αυτό».
Πιο επικριτικός, ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Carlo Calenda δήλωσε ότι αυτό το κείμενο-συμφωνία αποτελεί «το μεγαλύτερο συνοθύλευμα οικονομικών ηλιθιοτήτων που εγράφησαν ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου».