Ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν συγκράτηση και μείωση της χρήση κάνναβης και εξαρτησιογόνων ουσιών στη περίοδο της κρίσης, έδωσε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος που μίλησε στην υποεπιτροπή της Βουλής για τη μελέτη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
Ο κ.Καφετζοπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα σε όλους τους δείκτες είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης: «Το 2003 που εμείς ήμασταν στο 6%, είχαμε στην Αγγλία 15% χρήση κάνναβης. Όταν λέμε 15%, εννοούμε μια φορά στη ζωή, είναι, όμως, μέτρο της χρήσης κάνναβης. Είχαμε 25% στην Αγγλία, είχε φτάσει «οροφή» εκείνη την εποχή. Υπήρξε, λοιπόν, μια μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη που δεν παρατηρήθηκε στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, αν το δει κανείς σε σχέση με το 2000 - 2003, είχαμε το 5,5%, πιθανά και 6%. Το 2011 ήταν γύρω στο 9,5% με μέσο όρο, όμως, Ευρωπαϊκό το 20%. Τώρα είναι στο 9%, δηλαδή έχουμε μια μείωση, πιθανόν μιας αυξητικής πορείας και πραγματική μείωση. Στην Ευρώπη έχουν 16%. Είμαστε σε όλους τους δείκτες χρήσης πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο αλκοόλ, το κάπνισμα, την κάνναβη και σε όλα τα άλλα. Αυτό είναι θετικό και ήθελα να σας το περάσω»
Μείωση του αλκοόλ και του τσιγάρου σε μαθητές
Θετικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και για την χρήση αλκοόλ τσιγάρου και κάνναβης στους μαθητές
«Εχουμε μείωση της χρήσης αλκοόλ από τους μαθητές αυτά τα χρόνια, μείωση μεγάλη του καπνίσματος και μία μικρή μη στατιστική μείωσης της κάνναβης, ενώ περιμέναμε αύξηση της χρήσης της κάνναβης. Είναι κάποια θετικά στοιχεία, που στην αρχή φοβόμασταν, επειδή δεν είχαμε λεφτά μήπως το δείγμα ήταν μικρό και μας παραπλάνησε λίγο, αλλά η περιφέρεια Ιονίων Νήσων έκανε μία επανάληψη σε όλα τα σχολεία της περιοχής και επιβεβαίωσε τα πρώτα αποτελέσματα με το μικρότερο δείγμα, οπότε είμαστε σίγουροι ότι καταγράφουμε την πραγματική κατάσταση».
Μείωση εισαγωγών σε θεραπευτικά προγράμματα
Μειωμένος όμως κατά τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ και ο αριθμός των εισαγωγών σε θεραπευτικά προγράμματα.
«Το 2011 ήταν περίπου 6.000, το 2015 ήταν περίπου 4.000. Αυτό το ζούμε στα προγράμματά μας, δηλαδή ζούμε ότι έχουμε μείωση των αιτήσεων για θεραπεία σε όλα φαντάζομαι τα προγράμματα. Κάποιοι δημοσιογράφοι που είδα να σχολιάζουν αυτό το φαινόμενο, το θεώρησαν ότι έχουμε φτάσει σε επίπεδο οροφής, τόσο αντέχει το σύστημα κ.λπ., αλλά έχω την αίσθηση ότι μειώνεται ο πληθυσμός των χρηστών. Αυτό μας το δείχνουν και στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ που είναι επιβεβαιωμένα απολύτως, ότι πριν από 10 χρόνια είχαμε 25.000 προβληματικούς χρήστες κατά τη δική μου εκτίμηση, άτομα που χρειάζονται θεραπεία και αυτή τη στιγμή τα άτομα που χρειάζονται θεραπεία είναι 16.000 – 17.000. Έχουμε και από εκεί ένα δείγμα μίας μείωσης του αριθμού των χρηστών».
Επικίνδυνη η συνθετική κάνναβης
Μεγάλο ενδιαφέρον όμως είχε και η τοποθέτηση του Ηρακλή Γκότση Εκπροσώπου του Συμβουλευτικού Σταθμού «18 άνω» ο οποίος μίλησε για τις τραγικές συνέπειες που έχει στη ζωή των χρηστών η χρήση όχι της κανονικής αλλά της συνθετικής κάνναβης που υπάρχει όπως είπε πια σε μεγάλο ποσοστό.
«Εχουμε κάποια άλλα χαρακτηριστικά, επειδή υπάρχει πλέον συνθετική κάνναβη σε πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα και τα στοιχεία που παρατηρούμε σε αυτούς τους ανθρώπους μας έχουν κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Αυτά είναι πρώτον, ότι τους βρίσκουμε σε μια ψυχική κατάσταση που μας θυμίζουν ηρωινομανείς»
Ακόμα ο κ.Γκότσης ανάφερε ότι ενώ πριν από λίγα χρόνια το 4% αυτών που απευθύνονταν στο «18 ΑΝΩ», με κύριο ζήτημά την κάνναβης ήταν έφηβοι 14, 15, 16 ετών, που το πρόβλημα μάλλον ήταν ζητήματα της οικογένειας και της εφηβείας παρά η εξάρτηση ή η προβληματική χρήση, σήμερα ένα ποσοστό 12%, που απευθύνεται στο «18 ΑΝΩ» και ζητά βοήθεια για την κάνναβη είναι ενήλικες.
Αύξηση των χρηστών βλέπει το ΚΕΘΕΑ
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γιώργος Μπαρδάνης ανέφερε ότι η εικόνα που παρουσιάζεται κατά την άποψη του είναι υπεραισιόδοξη
«Εμείς, κ. Πρόεδρε, δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι. Υπάρχει αυξητική τάση στη χρήση των ναρκωτικών, κυρίως της κάνναβης και ειδικά, στους έφηβους. Αυτό το δείχνουν και οι έρευνες του ΕΠΨ. Πάνω σε αυτή την αυξητική τάση, το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Έχει, ήδη, σε όλη την Ελλάδα, περίπου, 100 μονάδες και, περίπου, 443 άτομα προσωπικό».