Μόνο τυχαία δεν είναι η παρέμβαση του μέλους του Κουαρτέτου, Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος λίγο πριν από τις συναντήσεις επί ελληνικού εδάφους, έβαλε ευθέως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το θέμα της προληπτικής γραμμής μετά από τον Αύγουστο.
Αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας που κρίνει ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση, όπως επίσης ότι δεν διακινούν αυτά τα σενάρια κάποιοι… σκοτεινοί κύκλοι- κατά την άποψη κυβερνητικών παραγόντων- ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Κουαρτέτο ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο ίδιος ο Μ. Ντράγκι έχει «δείξει» σε αυτήν την κατεύθυνση εδώ και μήνες, προκαλώντας την αμηχανία ή και τον εκνευρισμό της Αθήνας. Δεν μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει κανείς το έντονο φραστικό επεισόδιο που είχε με τον Ε. Τσακαλώτο ενώπιον του Eurogroup.
Σε δηλώσεις του στη Ναυτεμπορική, ο Φ. Ντρούντι ξεδίπλωσε την επιχειρηματολογία της ΕΚΤ για την ανάγκη κάποιου ισχυρού πλαισίου μετά από τον Αύγουστο, έτσι ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι από απρόσμενες διαταραχές, αναδεικνύοντας έτσι τις πιέσεις που μπορεί να δεχθεί το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα. «Από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (επίσης προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους, προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού», τόνισε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι η Φρανκφούρτη επιθυμεί τη διατήρηση κάποιας ισχυρής «ομπρέλας» και μετά από τον Αύγουστο.
Πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα, ο Φ. Ντρούντι εξηγεί ότι μια τέτοια «ομπρέλα» πέρα από την προστασία από αναταράξεις στις χρηματαγορές, θα συνέβαλε αφενός στην πρόληψη των διακυμάνσεων στις καταθέσεις αφετέρου θα διευκόλυνε τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία του τραπεζικού συστήματος. Επιπλέον, τo waiver αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο QE, το οποίο σημειωτέον συμπεριλαμβάνει αγορές που σχετίζονται με την επανεπένδυση ομολόγων που έχουν αποπληρωθεί.
Αν και η ελληνική πλευρά απορρίπτει στην παρούσα φάση μια τέτοια προοπτική, είναι προφανές ότι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που αναφέρουν ότι οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν τώρα συζήτηση για το Χρέος, πόσο μάλλον να καταλήξουν στις ενδεδειγμένες αποφάσεις- ένα ισχυρό και πειστικό πακέτο μέτρων ελάφρυνσης- η ομαλή έξοδος στις αγορές μετά από τον Αύγουστο καθίσταται προβληματική. Σημειωτέον ότι και σήμερα το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται πάνω από το 4%.