Mία εβδομάδα μετά τη βεβήλωση που έγινε στο Εβραϊκό Νεκροταφείο της Νίκαιας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών οργάνωσε την Κυριακή εκδήλωση σιωπηρής διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 400 μέλη και φίλοι της.
Αγανάκτηση, θλίψη και θυμός ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα όσων παρέστησαν, αντικρίζοντας τα σπασμένα κομμάτια των μαρμάρινων πλακών αφιερωμένων στη μνήμη αγαπημένων προσώπων.
Μια ανθρώπινη αλυσίδα κύκλωσε το τμήμα που υπέστη τις περισσότερες ζημιές και συμβόλισε την απαίτηση για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αντισημιτισμού και ρατσισμού.
Το κεντρικό σύνθημα «Σεβασμός στους νεκρούς» και τα πολλά πλακάτ και πανό με τη λέξη «Γιατί;» έδωσαν το στίγμα του απαιτούμενου σεβασμού της μνήμης, της ανεπιφύλακτης καταδίκης κάθε ενέργειας που στρέφεται εναντίον του πολιτισμού, των αξιών και των αρχών τής ανεκτικότητας και του αλληλοσεβασμού και της αποφασιστικότητας να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά εναντίον οποιουδήποτε κι αν στρέφονται.
Σύντομες ομιλίες ακούστηκαν από τους: πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο εκ μέρους του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου ο οποίος είπε: Τέτοιες πράξεις προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, είναι αντίθετες προς το αξιακό μας σύστημα, ξένες προς το πνεύμα ανεκτικότητας της ελληνικής κοινωνίας και παντελώς αντίθετες προς το Ευαγγελικό ήθος της αγάπης και του σεβασμού προς κάθε άνθρωπο.
Βίκτωρα Ελιέζερ Β’ Αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ, επισήμανε: Μια μοντέρνα κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη απέναντι σε αυτούς που ταυτίζονται με τη βία και τον φανατισμό, με αυτούς που παραβιάζουν κάθε ηθική αξία του πολιτισμού μας. Δεν μπορούμε ως πολίτες να παραμένουμε "θεατές" των αποτρόπαιων πράξεων τους εναντίον των "θυμάτων" τους, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας.
Όμρι Σέγκελμαν, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού, πάντα και παντού»
Γιώργο Καλαντζή, Γ.Γ. Θρησκευμάτων εκπρόσωπο της Κυβέρνησης ο οποίος ανέφερε: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι ένας αγώνας δρόμου αλλά ένας αγώνας αντοχής. Γι’ αυτό και όσα μνημεία κι αν γκρεμίσουν εμείς δεν θα κουραστούμε να τα ξαναχτίζουμε, όσα συνθήματα κι αν γράψουν εμείς δεν θα κουραστούμε να τα σβήνουμε.
Μαρία Γιαννακάκη, Γ. Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία είπε: Σήμερα είμαστε εδώ για το αυτονόητο το οποίο στις μέρες μας, και όχι μόνο στη χώρα μας, έχει γίνει το ζητούμενο. Ο αντισημιτισμός είναι η παλαιότερη, η πιο διαχρονική και πιο ανθεκτική μορφή ρατσισμού στον χρόνο. Αλλάζει μόνο το περίβλημά της και το ιδεολογικό της υπόβαθρο. […] Η Κυβέρνηση έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες, και συνεχίζει, για την αντιμετώπιση κάθε μορφής ρατσισμού.
Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής που είπε: Θέλω να θυμίσω τη ρήση του Ελί Βιζέλ: «Η ουδετερότητα δεν βοηθάει το θύμα αλλά τον θύτη. Η σιωπή ενθαρρύνει τον διώκτη. Είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ότι δεν σιωπούμε, δεν μένουμε ουδέτεροι.
Λευτέρη Παπαγιαννάκη, Αντιδήμαρχο Αθηναίων ο οποίος σημείωσε: «Η Αθήνα είναι μια πόλη ανοικτή, ανεκτική, δεν φοβάται, δεν υποτάσσεται και έτσι θα μείνει» και Μίνο Μωυσή Πρόεδρο της Ι.Κ. Αθηνών που εμφατικά τόνισε: Εσύ βέβηλε, εσύ δειλέ, εσύ που κρύφτηκες στο σκοτάδι για να μας πληγώσεις με το φως της ημέρας που αποκάλυψε το αποτέλεσμα της ενέργειάς σου. Μας θύμωσες, αλλά δεν μας φόβισες. Μας πλήγωσες, αλλά δεν μας πτόησες. Στα χώματα που εσύ έσπειρες μίσος και σκόρπισες τα κομμάτια των αγαπημένων μας, σ’ αυτά τα ίδια χώματα εμείς αφήνουμε τα δάκρυά μας σήμερα να τα ποτίσουν για να φυτρώσουν και να υψωθούν δένδρα ανθρωπιάς, αλληλοκατανόησης, σεβασμού για όλους, νεκρούς και ζωντανούς, κάθε θρησκείας, κάθε χρώματος, κάθε καταγωγής.
Τέλος, ο σοφολογιότατος Ραββίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν απέδωσε ψαλμό αφιερωμένο στη μνήμη των νεκρών.
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας τελείωσε με τους παριστάμενους να ενώνουν τα χέρια τους, γύρω από τα μνημεία, σε μια συμβολική κίνηση ανθρώπινης ασπίδας, στέλνοντας το μήνυμα της αντίστασης απέναντι σε φαινόμενα βίας και ρατσισμού.
Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έστειλαν στην Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, Θρησκευτικοί Ηγέτες Εκκλησιών, η Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα, Βουλευτές, Πρέσβεις, η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι Αθηναίων και Νίκαιας, Πολιτιστικοί φορείς και Διεθνείς Εβραϊκοί Οργανισμοί, ενώ καθολική ήταν και η συμπαράσταση απλών πολιτών μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ