Συναγερμός σήμανε χθες στο εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη μετά την αποκάλυψη ότι κατά τη διάρκεια εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου εντοπίστηκε ποσότητα υδραργύρου, χημικού στοιχείου που είναι τοξικό και εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία.
Ήδη οι 220 εργαζόμενοι υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις υποβάλλονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν εκτέθηκαν στο χημικό και αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους. Παράλληλα με εντολή της Επιθεώρησης Εργασίας σφραγίστηκε το εργοτάξιο, ενώ οι εργασίες στο Μετρό έχουν παγώσει από την Τρίτη.
Οι πρώτες αναλύσεις για ίχνη υδραργύρου στον αέρα είναι πάντως αρνητικές, όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης. Ωστόσο οι εργαζόμενοι είναι αγχωμένοι και διαμαρτύρονται, γιατί δεν απομακρύνθηκαν από την πρώτη στιγμή.
Η ποσότητα των περίπου 300 γραμμαρίων σε «ακανόνιστα σφαιρίδια» εντοπίστηκε σε ανοιχτό σκάμμα αρχαιολογικών εργασιών για την ανάδειξη βυζαντινών μνημείων, σε βάθος 4,5 μέτρων κάτω από το οδόστρωμα της οδού Εγνατίας. Ωστόσο για την υπόθεση δεν ενημερώθηκε η Αστυνομία, και φαίνεται να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ακόμη και για την ημέρα που εντοπίστηκε το επικίνδυνο χημικό.
Τι είναι ο υδράργυρος
Ο υδράργυρος είναι τοξικό βαρύ μέταλλο, το μοναδικό που απαντάται σε υγρή μορφή σε κανονικές θερμοκρασίες και συναντάται συνήθως μαζί με άλλα μέταλλα σε αμαλγάματα. Η πιο κοινή και γνωστή χρήση του ήταν σε θερμόμετρα υδραργύρου, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε. από το 2009. Βρίσκει εφαρμογές επίσης σε μυκητοκτόνα, λυχνίες, ηλεκτρικές συσκευές, στην οδοντιατρική, σε μπαταρίες κ.ά.
Η διαχείριση του υλικού απαιτεί ειδική γνώση και αυστηρούς κανόνες, καθώς ελάχιστα γραμμάρια υδραργύρου αρκούν για να ρυπανθεί μια ολόκληρη λίμνη.
Σε αέρια μορφή, όταν εξατμίζεται, εισέρχεται με την αναπνοή στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, από απλούς πονοκεφάλους μέχρι διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος και βλάβες στην όραση.