Κάλεσμα σε τζιχάντ κατά των ΗΠΑ απηύθυνε στους μουσουλμάνους ο ηγέτης της Αλ Κάιντα με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Σ’ ένα πεντάλεπτο βίντεο με τον τίτλο «Και το Τελ Αβίβ είναι γη των μουσουλμάνων» ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011, είπε ότι η απόφαση του Τραμπ για την πρεσβεία των ΗΠΑ συνιστά απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις κι η πολιτική «κατευνασμού» διέψευσαν τις προσδοκίες των Παλαιστινίων. Εξαπέλυσε επίθεση κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, κατηγορώντας την ότι «ξεπουλά» την Παλαιστίνη και κάλεσε τους οπαδούς της Αλ Κάιντα να πάρουν τα όπλα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος «ήταν ξεκάθαρος κι αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπό της σύγχρονης σταυροφορίας, όπου δεν αρκεί η πολιτική κατευνασμού απέναντί τους, παρά μόνον η αντίσταση και το τζιχάντ», είπε ο Ζαουάχρι, προσθέτοντας ότι ο Μπιν Λάντεν είχε κηρύξει τις ΗΠΑ «πρώτιστο εχθρό των μουσουλμάνων κι ορκίστηκε ότι δεν θα νιώσουν ποτέ ασφάλεια, μέχρις ότου η ασφάλεια αυτή γίνει πραγματικότητα και στην Παλαιστίνη κι όλοι οι στρατοί των απίστων εγκαταλείψουν τη γη του Μωάμεθ».
Στο μήνυμά του ο Αιγύπτιος ηγέτης της Αλ Κάιντα υποστηρίζει ακόμη ότι όλες οι μουσουλμανικές χώρες έχουν αναγνωρίσει στην πράξη το Ισραήλ, καθώς έχουν υπογράψει τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος καλεί να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών-μελών του, συμπεριλαμβανόμενου του Ισραήλ.
«Πολλές (χώρες) έχουν ακόμη αποκαταστήσει δημόσια ή μυστικά σχέσεις με το Ισραήλ κι έχουν δεχτεί το Τελ Αβίβ ή η Δυτική Ιερουσαλήμ να αποτελούν την πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρότι πρόκειται για μουσουλμανική γη που δεν μπορεί να εκχωρηθεί στους Εβραίους», υποστηρίζει ο Ζαουάχρι στο μήνυμά του, που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί η ισλαμιστική οργάνωση.
Μέχρι στιγμής η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει επαληθευτεί.
Το πιο πρόσφατο μήνυμα του Ζαουάχρι είχε δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο, όταν είχε προτρέψει τους Αιγύπτιους να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας, λίγο πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, στις οποίες ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επανεξελέγη, ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, στην προεδρία για δεύτερη θητεία.