Κρίσιμες μέρες για το Σκοπιανό: Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, παρουσία Νίμιτς - iefimerida.gr

Κρίσιμες μέρες για το Σκοπιανό: Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, παρουσία Νίμιτς

Ο Νίκος Κοτζιάς στη συνάντηση για το Σκοπιανό στο Σούνιο /Φωτογραφία: Eurokinissi
Στέλλα Α. Γκαντώνα

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η νέα συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς.

Οι δυο πλευρές εξέπεμψαν χθες αισιόδοξα μηνύματα για τον δρόμο που έχει απομείνει να καλυφθεί.

Είναι γνωστό ότι «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα είναι το erga omnes, δηλαδή η χρήση της νέας Συνταγματικής Ονομασίας σε όλες τις διαδικασίες τόσο στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό της χώρας.

Κοτζιάς: Αν το θέλουμε βαθιά θα τελειώσουμε με το εκκρεμές πρόβλημα

«Εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δύο πλευρές, θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς για να προσθέσει: «Από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε και θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι ανοικτός».

Μια συμφωνία θα οδηγήσει σε διεθνή συνθήκη

Αν υπάρξει πολιτική συμφωνία, αυτή, θα αποτυπωθεί σε μια διεθνή συνθήκη που θα είναι νομικά δεσμευτική και για τα δύο μέρη. Η συνθήκη αυτή σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida θα προβλέπει:

•Πρώτον τη νέα ονομασία και θα εμπεριέχει τη δέσμευση της ΠΓΔΜ να τροποποιήσει τη συνταγματική της ονομασία και ό,τι άλλο συμφωνηθεί από το Σύνταγμά της.

•Δεύτερον, η ελληνική πλευρά θα αναλάβει την υποχρέωση αφενός να αναγνωρίσει τη γείτονα με την νέα ονομασία της αλλά και να ξεπαγώσει τις διαδικασίες για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στο μεταξύ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του έκανε λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα «που θα προβλέπει βήματα και εκατέρωθεν υποχρεώσεις από τις δύο χώρες», τονίζοντας ότι στόχος θα είναι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να έχουν καλύψει τα πάντα.

«Κλειδί» το τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ

Δεδομένων των δυσκολιών που συναντά ο Ζάεφ να περάσει στο εσωτερικό της χώρας του τη Συνταγματική αναθεώρηση, η τελική παρτίδα θα παιχτεί στη Σόφια. Εκεί, θα διαπιστωθεί αν θα δοθεί λύση μέσα από μια πολιτική συμφωνία στη συνάντηση που προγραμματίζεται να έχουν Τσίπρας- Ζάεφ στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Βαλκανίων στη Βουλγαρία, στις 17 Μαΐου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ