Πίσω από τη… βιτρίνα ότι δεν σχεδιάζουν πρόωρες εκλογές και ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβρη του 2019, στην κυβέρνηση κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
Αυτό φαίνεται μέσα από μία σειρά στοχευμένων κινήσεων που επιχειρούν στο Μαξίμου, ποντάροντας στο να ανακάμψουν δημοσκοπικά. Ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνεται προεκλογικό κλίμα μακράς διάρκειας.
Η επαναφορά των διαχωριστικών γραμμών και τα όσα είπε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας περί δυνάμεων της προόδου σε αντιδιαστολή με αυτές της συντήρησης. Το ανακάτεμα της τράπουλας που επιχειρούν Μαξίμου και υπουργείο Εσωτερικών με την πρωτοβουλία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, η μόνιμη επωδός για φοροελαφρύνσεις και η υποσχετική για άρση των μειώσεων στις συντάξεις (μέτρο που είναι ψηφισμένο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019) συντείνουν στο γεγονός ότι ανα πάσα ώρα και στιγμή ο κ. Τσίπρας μπορεί να αιφνιδιάσει, διαψεύδοντας την κεντρική γραμμή για ολοκλήρωση της τετραετίας.
Σημειωτέων, ότι στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης δεν έχουν πάρει οριστικές αποφάσεις, παρότι δημοσίως φρενάρουν την εκλογολογία.
Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η συμβίωση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από τις άριστες σχέσεις που διατηρούν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Η διάταξη για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και οι άκρως προκλητικές δηλώσεις Κατσίκη ήταν άλλο ένα επεισόδιο που ήρθε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Και στο κυβερνών κόμμα ολοένα και περισσότερα στελέχη θυμίζουν ότι η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ έχει ως όριο τις εκλογές.!
Φλερτάρουν Φώφη και επιχειρούν ρήγματα
Το Μαξίμου φαίνεται να σχεδιάζει κοιτάζοντας προς τις συμμαχίες της επόμενης μέρας. Οι κυβερνητικοί αρέσκονται στο να…σπέρνουν ζιζάνια και να προκαλούν ρήγματα στο εσωτερικό των πολιτικών τους αντιπάλων και δη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και από την πρόσφατη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στον Αλέξη Τσίπρα. Αφού δεν λίγοι οι κυβερνητικοί που λένε οτι ανάγκασε την Φώφη Γεννηματά να ξεκαθαρίσει οτι δε θα ανεχθεί προσωπικές στρατηγικές.
Τέλος, για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, ο Νίκος Παππάς είπε ότι η σοσιαλδημοκρατία διέρχεται την πιο βαθιά κρίση από την ίδρυσή της. Και για άλλη μια φορά, έκλεισε το μάτι στο Κέντρο με επίδικο ότι οι προοδευτικές δυνάμεις- όπως είπε- οφείλουν να συζητήσουν εκ νέου για το τι σημαίνει αγορά εργασίας, συλλογικές συμβάσεις και για το ρόλο του κοινωνικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει προοδευτική ατζέντα χωρίς την ευρωπαϊκή της διάσταση.