Οι περισσότεροι άνθρωποι βγάζουν τα προς το ζην από την καθημερινή τους εργασία. Οι Βρετανοί βασιλείς όμως δεν είναι όπως οι απλοί πολίτες.
Η βασίλισσα Ελισάβετ και η βρετανική βασιλική οικογένεια έχουν πολλαπλές πηγές εισοδήματος, αλλά δεν είναι τόσο πλούσιοι όσο θα περίμενε κανείς.
Τα δημοσιεύματα εκτιμούν πως η προσωπική περιουσία της βασίλισσας ανέρχεται σε 360 εκατομμύρια λίρες. Αυτό φυσικά είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αλλά πάνω από 320 Βρετανοί είναι πλουσιότεροι από αυτή, σύμφωνα με τους Sunday Times.
Η βασίλισσα και ο κληρονόμος του θρόνου, ο πρίγκιπας Κάρολος, λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από την κυβέρνηση και τα ιδιωτικά ακίνητά τους. Εκατομμύρια άλλα, περνούν μέχρι την υπόλοιπη οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ, της δούκισσας του Κέμπριτζ. Ο πρίγκιπας Χάρι, που θα παντρευτεί την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ στις 19 Μαΐου, επίσης λαμβάνει βασιλικά κεφάλαια.
Ας δούμε όμως από που λαμβάνουν τα βασικά εισοδήματά τους:
Βασίλισσα Ελισάβετ Β’
Οι τρεις κύριες πηγές εισοδήματος της βασίλισσας είναι η κύρια επιχορήγηση (Sovereign Grant), το δουκάτο του Λάνκαστερ και η προσωπική ιδιοκτησία και οι επενδύσεις της.
Το Sovereign Grant – ετήσιο κατ’ αποκοπή ποσό από την κυβέρνηση – είναι ουσιαστικά ένας λογαριασμός εξόδων, που καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού, ασφάλειας, προσωπικού και τη συντήρηση των βασιλικών παλατιών.
Η βασίλισσα έλαβε 42,8 εκατομμύρια λίρες χωρίς φόρο από το κράτος για το έτος 2016-2017. Το ποσό εκτοξεύτηκε στα 76,1 εκατομμύρια λίρες το τελευταίο έτος, για την ενίσχυση της χρηματοδότησης για την εκτεταμένη ανακαίνιση του παλατιού του Μπάκιγχαμ.
Η επιχορήγηση αυτή προέρχεται από το Crown Estate, μια συλλογή ακινήτων και εκμεταλλεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες ετησίως. Η συντριπτική πλειοψηφία των κερδών από το Crown Estate μεταφέρονται σε κυβερνητικά ταμεία, αλλά ένα μέρος των κερδών – μεταξύ 15% και 25% - δίδεται στη βασίλισσα με τη μορφή κρατικής επιχορήγησης.
Μια άλλη σημαντική πηγή εισοδήματος για τον μονάρχη είναι το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ένα ιδιωτικό ακίνητο εμπορικών, γεωργικών και οικιστικών ακινήτων που χρονολογείται από το 1265.
Απέφερε 19,2 εκατομμύρια λίρες εισοδήματος στη βασίλισσα κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης χρήσης. Η βασίλισσα χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να καλύψει τα επίσημα και ιδιωτικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δαπανών που βαρύνουν άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας που αναλαμβάνουν επίσημες δεσμεύσεις εκ μέρους της.
Η βασίλισσα έχει επίσης τα δικά της προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το Κάστρο Μπαλμοράλ στη Σκωτία και το κτήμα Sandringham στην ανατολική Αγγλία. Και τα δύο τα έχει λάβει ως κληρονομιά από τον πατέρα της και είναι αγαπημένα οικογενειακά καταλύματα.
Αλλά ο πλούτος της εκτείνεται πέρα από τα ακίνητα. Η βασίλισσα διαθέτει επίσης μια πολύτιμη συλλογή γραμματοσήμων, πολλά έργα τέχνης και ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών.
Άλλα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται στενά με τη βασίλισσα, συμπεριλαμβανομένων των βασιλικών κοσμημάτων και πολλών έργων τέχνης, ανήκουν στην πραγματικότητα στο Royal Collection Trust, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Ο σύζυγος της βασίλισσας, πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, λαμβάνει επίσης μια ετήσια πληρωμή ύψους 359.000 λιρών για τη χρηματοδότηση των επίσημων καθηκόντων του. Αποσύρθηκε πέρυσι μετά από περισσότερες από 6 δεκαετίες δημόσιας υπηρεσίας.
Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του
Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, βασίζονται σε ένα μίγμα δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος. Πάνω από το 90% του εισοδήματός τους προέρχεται από ιδιωτική περιουσία, το δουκάτο της Κορνουάλης, που ιδρύθηκε το 1337 για να προσφέρει εισόδημα στην κληρονόμο του θρόνου.
Το δουκάτο της Κορνουάλης διαθέτει και εκμεταλλεύεται γη σε αγροτικές και αστικές περιοχές, μια συλλογή νησιών και ενοικιαζόμενων εξοχικών σπιτιών σε περιοχές όπως η Ουαλία και η Κορνουάλη.
Στο πιο πρόσφατο οικονομικό έτος, το ζευγάρι έβγαλε 20,7 εκατομμύρια λίρες από το κτήμα.
Το ζευγάρι έλαβε επίσης 1,3 εκατομμύρια λίρες από την κρατική επιχορήγηση της βασίλισσας και άλλες 461.000 λίρες από διάφορα κυβερνητικά τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κρατική επιχορήγηση χρησιμοποιείται για την καταβολή των επίσημων εξόδων ταξιδιού και ιδιοκτησίας του ζευγαριού. Τα χρήματα της κυβέρνησης πηγαίνουν προς ορισμένα επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό και στους μισθούς των μελών του στρατού που προστατεύουν την οικογένεια.
Περίπου το ήμισυ του ετήσιου εισοδήματος δαπανάται για επίσημα καθήκοντα και ταξίδια, ενώ το 1/4 πηγαίνει στους φορολογούμενους. Τα υπόλοιπα 6,6 εκατομμύρια λίρες πηγαίνουν στα παιδιά του Καρόλου, «μη επίσημες» αγορές και ένα βασιλικό λογαριασμό ταμιευτηρίου.
Όταν η Μαρκλ γίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας και επισήμως, ο πρίγκιπας Κάρολος έχει τη διακριτική ευχέρεια να δώσει στο ζευγάρι περισσότερα χρήματα.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, η Κέιτ και ο πρίγκιπας Χάρι λαμβάνουν επίσης ένα ποσό για την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων εκ μέρους της βασίλισσας.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι έχουν έναν ιδιωτικό κληρονομικό πλούτο από την μητέρα τους, πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Η υπόλοιπη οικογένεια
Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το πώς βγάζει χρήματα η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια. Η βασίλισσα έχει άλλα τρία παιδιά εκτός από τον Κάρολο, τα οποία έχουν επίσης παιδιά, συζύγους και εγγόνια.
Τα δύο νεότερα παιδιά της βασίλισσας, ο Άντριου δούκας του Γιορκ και ο Έντουαρντ, κόμης του Έσεξ, εργάζονται για να υποστηρίξουν τη μοναρχία, η οποία προϋποθέτει μια σειρά δημόσιων εμφανίσεων εκ μέρους της μητέρας τους.
Η βασίλισσα πληρώνει τα τέκνα για τα καθήκοντα αυτά μέσω των εισοδημάτων της από την κρατική επιχορήγηση και το δουκάτο του Λάνκαστερ.
Η επόμενη γενιά της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να ακολουθήσει τη δική της σταδιοδρομία και να απαιτηθεί να είναι πιο ανεξάρτητοι. Για παράδειγμα, οι κόρες του Άντριου, πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία – έχουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στον κόσμο των επιχειρήσεων και της τέχνης αντίστοιχα. Αλλά λαμβάνουν κάποια οικονομική υποστήριξη από τον πατέρα τους.