"Ψαλίδι" στους εισακτέους σε ΑΕΙ- ΤΕΙ - iefimerida.gr

"Ψαλίδι" στους εισακτέους σε ΑΕΙ- ΤΕΙ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων στις 12/5, διαμηνύει πως φέτος θα μειωθούν οι εισακτέοι σε αρκετά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος η μείωση των εισακτέων θα αφορά τρεις ομάδες σχολών. Η πρώτη σχετίζεται με τις κεντρικές σχολές (μεταξύ αυτών θα βρίσκονται πιθανά και κάποιες από τις «περιζήτητες/υψηλόβαθμες» σχολές) που έχουν δεχτεί πολλές μετεγγραφές φοιτητών. Η δεύτερη ομάδα σχετίζεται με τα τμήματα τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και η τρίτη κατηγορία αφορά περιφερειακά τμήματα που βρίσκονται στα... αζήτητα.

Τη μείωση των εισακτέων έχουν ζητήσει και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων και οι πρόεδροι των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, που έχουν υποβάλλει τις σχετικές τους προτάσεις στο Υπουργείο. Μάλιστα σε κάποιες σχολές έχει ζητηθεί μείωση του αριθμού των εισακτέων της τάξης του 50%.

Βέβαια, στελέχη του υπουργείου που ασχολούνται με τη διαδικασία των πανελλαδικών, υποστηρίζουν ότι δεν θα υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις στο ακέραιο, αλλά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και σίγουρα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα θα προσδιοριστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και είναι πιθανό να ανακοινωθούν πριν από την έναρξη των πανελλαδικών.

Τι αλλάζει φέτος στις Πανελλαδικές

1. Μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων σε τρεις ομάδες σχολών.

2. Κεντρικά τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ τα οποία έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια υπερβολικό αριθμό εισακτέων από μετεγγραφές.

3. Σχολές οι οποίες δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

4. Τμήματα που βρίσκονται στα αζήτητα, δηλαδή δεν καλύπτουν τις προσφερόμενες θέσεις.

5. Μπαίνει τέλος στο καθεστώς των μετεγγραφών, καθώς πλέον οι ειδικές κατηγορίες θα εισάγονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων.

6. Θα περιοριστεί ο αριθμός των υποψηφίων καθώς από φέτος όσοι δεν επιθυμούν να εισαχθούν σε ίδρυμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα παίρνουν απολυτήριο μόνο μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ