Με την παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του υπουργού ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης, Νίκου Παππά, του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΝΑΛ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού και μέλους της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Ραγκούση, εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης».
Κεντρικό θέμα της συζήτησης εκτός από την πορεία της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς στην Ευρώπη, ήταν η προεκλογική και μετεκλογική συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιάννης Ραγκούσης επανέλαβε τη θέση του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «ως Κίνημα Αλλαγής, ή θα επιστρέψουμε στη συντελεσμένη προοδευτική παράταξη και θα αναγεννηθούμε ή θα σβήσουμε. Στις μεταμνημονιακές συνθήκες, όταν θα έχει αντικειμενικά αρθεί η κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, οποιαδήποτε νέα κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ θα είναι προδοσία της προοδευτικής παράταξης. Θα είναι απόδειξη εξάρτησης από τη μεταπρατική ολιγαρχία».
Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «αν ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ δεν τα παρατήσουν τελευταία στιγμή, αν αντέξουν και δεν δραπετεύσουν από τις εθνικές και ιστορικές τους ευθύνες και αυτοί, και αν παράλληλα αναλάβουν επίσημες πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις μέσα στις οποίες αυτονόητο είναι πως δεν συγκαταλέγονται οι ΑΝΕΛ ή η ΝΔ, τότε ναι, η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά».
Ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης (ο οποίος, επίσης, τάσσεται υπέρ της συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ) αφού αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση και τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε, σημείωσε ότι στην Ευρώπη σήμερα ανεβαίνει ο λαϊκισμός και πέφτει η Σοσιαλδημοκρατία και τόνισε ότι ο προοδευτικός δρόμος στην Ευρώπη προϋποθέτει τη συνεργασία της σοσιαλδημοκρατίας με την ριζοσπαστική Αριστερά. Ειδικότερα για την Ελλάδα εξέφρασε την άποψη ότι το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι αν συνεργαστεί με την ΝΔ θα χάσει τα σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά του και θα έχει καθοδική πορεία.
Ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης με τη φράση «φτωχοί όλων των ηλικιών και νέοι όλων των εισοδημάτων» περιέγραψε το μέλλον της προοδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Υποστήριξε ότι «πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα προοδευτική συμμαχία. Στην πραγματικότητα αυτή η νέα κοινωνική συμμαχία απηχεί τους προοδευτικούς στόχους μιας προοδευτικής στρατηγικής σε ένα κόσμο που αλλάζει. Από τη μια να προστατευθούν οι φτωχοί πληθυσμοί και από την άλλη να απελευθερώσουμε τη δυναμική που φέρνουν οι νέοι άνθρωποι. Στην πράξη ο κοινός παρονομαστής είναι το βασικό εγγυημένο εισόδημα και οι πολιτικές που ευνοούν την νεανική επιχειρηματικότητα και εργασία» είπε. Επίσης αναφέρθηκε στα πολιτικά εργαλεία για την προοδευτική πολιτική στην Ελλάδα που είναι η θέσπιση της «απλής αναλογικής» και η εισαγωγή μορφών άμεσης δημοκρατίας.
Ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης στο ερώτημα αν ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ χωράει στην προοπτική μιας νέας προοδευτικής παράταξης, είπε ότι για το διάστημα πριν από τις εκλογές «η απάντηση πρέπει να είναι αρνητική». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την αλλαγή πλεύσης του προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν έγινε σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη της Αριστεράς. Ο κ. Σωτηρέλης υπογράμμισε ότι αν μετά τις εκλογές κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, να επιδιωχθεί η προοπτική της εθνικής συνεννόησης. «Αυτό σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να θέσει ως όρο συνεργασίας την συμμετοχή και των δύο κομμάτων σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό, έστω και με ψήφο ανοχής του δεύτερου εκλογικά. Όποιος αρνηθεί, θα αναλάβει το κόστος δεύτερων εκλογών με απλή αναλογική, οπότε οι συσχετισμοί θα είναι διαφορετικοί και δεν θα αρκούν πλέον δύο για σχηματισμό κυβέρνησης».
Ο καθηγητής Γεράσιμος Μοσχονάς είπε ότι είναι υπέρ της συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε όμως ότι αυτό που έχει σημασία είναι σε ποια βάση και αναφέρθηκε στα δύο βασικά θέματα της χώρας, το παραγωγικό μοντέλο και τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση τάχθηκαν ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Λάρισας Α. Καλογιάννης και ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γ. Καπλάνης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κρεμαστινός, το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής Θοδωρής Μαργαρίτης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος.