Με πούλμαν έφυγαν από τη ΓΑΔΑ, προκειμένου να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, όπου και θα απολογηθούν, οι 21 συλληφθέντες του κυκλώματος που διακινούσε ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί, οι οποίοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση, πλαστή συνταγογράφηση και απάτη σε βαθμό κακουργήματος.
Πώς δρούσε η «καμόρα»
Η «καμόρα» της αρπαγής αντικαρκινικών φαρμάκων, όπως την αποκαλούσαν, είχε 4 αρχηγούς και 17 πυρήνες.
Στο κύκλωμα εμπλέκονται ιδιώτες γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και ενδεχομένως μεταφορικές εταιρείες.
Οι ιδιώτες γιατροί συνεργάζονταν με συναδέλφους τους και νοσηλευτές σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο και έκλεβαν ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, αξίας 1.000 με 6.000 ευρώ, τα οποία ήταν αγορασμένα από το Δημόσιο.
Η άλλη μέθοδος για να αποσπούν τα πάνακριβα φάρμακα ήταν με παράνομες συνταγογραφήσεις σε «υγιείς»… ασθενείς (μη καρκινοπαθείς), που παρουσιάζονταν ως άρρωστοι στο τελικό στάδιο του καρκίνου, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας γιατρών και φαρμακοποιών.
Σε άλλες περιπτώσεις, έγραφαν για παράδειγμα σε καρκινοπαθή τρία αντικαρκινικά φαρμακευτικά σκευάσματα, του απέδιδαν τα δύο και κρατούσαν το ένα για λογαριασμό του κυκλώματος. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι μια ακόμη μέθοδος που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα ήταν να συνταγογραφεί φάρμακα σε νεκρούς!
Αφού τα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα έρχονταν στην κατοχή του κυκλώματος, κατόπιν τα πωλούσαν σε τετραπλάσια τιμή, στη μαύρη αγορά, σε Σκανδιναβικές χώρες, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία.
Τα κέρδη του κυκλώματος ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με τους αστυνομικούς να αναφέρουν πως ένα ακριβό αντικαρκινικό φάρμακο αξίας 6.000 ευρώ, μεταπωλούταν σε Σκανδιναβική χώρα σε τιμή που έφθανε και τα 15.000 ευρώ!
Πώς έκρυβαν τα κέρδη τους
Οι «αρχηγοί» του κυκλώματος διατηρούσαν κάποιες εταιρείες «βιτρίνες» των παράνομων δραστηριοτήτων τους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας από τους αρχηγούς διατηρούσε εταιρεία «προκάλυμμα» στη Μέση Ανατολή, μέσω της οποίας καλύπτονταν με νομιμοφάνεια οι παράνομες δραστηριότητες και η εξαγωγή των πανάκριβων φαρμάκων.
Να σημειωθεί τέλος ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, βρέθηκαν μεγάλα και «αδικαιολόγητα» χρηματικά ποσά, εικονικά τιμολόγια, χιλιάδες ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, συνολικής αξίας περίπου 200.000 ευρώ, σε… ψυγεία σπιτιών κατηγορουμένων, σε φαρμακαποθήκες, σε μεταφορικές εταιρείες ακόμη και σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ!
Από τους κωδικούς των συσκευασιών των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που έχουν εντοπιστεί, οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν το πιθανό ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερο δημόσιο νοσοκομείο, από το οποίο το κύκλωμα έκλεβε αντικαρκινικά φάρμακα με συγκεκριμένη μεθοδολογία.