Προς νέο τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ, αλλά πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά για λύση - iefimerida.gr

Προς νέο τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ, αλλά πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά για λύση

Με βήμα σημειωτόν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων για το Ονοματολογικό.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ κατά πληροφορίες του iefimerida διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Και όπως προϊδεάζουν αρμόδιες πηγές, ενόψει της Συνόδου Κορυφής Βαλκανίων – Ε.Ε στη Σόφια στις 17 Μαΐου, εάν υπάρξει αίτημα από τα Σκόπια για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο, τότε αυτό θα γίνει δεκτό. Είναι σαφές δε, ότι όλο το ενδιαφέρον θα συνοψίζεται στον αν ο κ. Ζάεφ θα εμφανιστεί έτοιμος να αποδεχτεί τη Συνταγματική αναθεώρηση για να υπάρξει συμφωνία.

Εμπόδιο το erga omnes

Βασικό «αγκάθι» στις πολύμηνες παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθεί να είναι η εφαρμογή του erga omnes (δηλαδή η ίδια ονομασία στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό) με ταυτόχρονη απάλειψη των στοιχείων που κρύβουν αλυτρωτικές διαθέσεις που περνούν μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η Αθήνα πετάει το μπαλάκι στη γείτονα αναμένοντας να διανύσουν τα Σκόπια τα απαραίτητα βήματα που μένει να γίνουν, αφού όπως λένε από την κυβέρνηση «είμαστε στη μέση της γέφυρας». Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Σκάι είπε χαρακτηριστικά: «πρέπει, και είναι πια δικό τους θέμα εάν θα το αποδεχτούν το erga omnes», κάνοντας λόγο για τολμηρή απόφαση. Και στάθηκε στο γεγονός ότι «πρέπει η λύση να είναι σταθερή, μακρόχρονη και να λύνει αντί να δημιουργεί προβλήματα».

«Λύση μόνο με αλλαγή συνταγματικής ονομασίας»

Κυβερνητικές πηγές, τέλος, μιλώντας στο iefimerida επέμεναν ότι «λύση θα υπάρξει μόνο με αλλαγή συνταγματικής ονομασίας». Ενώ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η χώρα του δεν εξετάζει αλλαγή του Συντάγματος τώρα, αλλά πριν από την ένταξη τους στην ΕΕ και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ