Νέα τροφή στα σενάρια για την τύχη του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» έδωσε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του.
Όπως παραδέχθηκε ενώπιον Ιρακινού δικαστηρίου, έχει να δει τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι από τον περασμένο Ιούλιο. Ο συνεργάτης του επικεφαλής του ISIS είναι μέλος της Γενικής Εποπτικής Επιτροπής του «Ισλαμικού Κράτους» μετά τη διαίρεσή του σε πέντε εμιράτα: του Ιράκ, του Σαμ (Λεβάντε-δηλαδή Συρία και Λίβανος), της Αφρικής, της Ευρώπης και του Αραβικού Κόλπου.
Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι είναι κάτοχος διδακτορικού στο Ισλαμικό Δίκαιο, ενώ κρατείτο στο ίδιο αμερικανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ιράκ, όπου είχε φυλακιστεί κάποτε και ο Αλ Μπαγκντάντι με άλλους σουνίτες μουσουλμάνους αντάρτες, ένα χρόνο μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα. Συνελήφθη σε κοινή επιχείρηση με τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και αργότερα τον παρέδωσαν στις ιρακινές Αρχές.
Αν και το δικαστήριο δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομά του, οι υπηρεσίες Πληροφοριών του Ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Φεβρουάριο τη σύλληψη ενός μέλος της Γενικής Εποπτικής Επιτροπής του «Ισλαμικού Κράτους» ονόματι Αλουάν Σαλμάν αλ Ιτάουϊ, ενώ προσπαθούσε να εισέλθει μέσω Συρίας στην Τουρκία και πιστεύεται ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.
Λίγο μετά την απελευθέρωσή του από το αμερικανικό στρατόπεδο κράτησης ο Αλ Μπαγκντάντι εντάχθηκε στην τρομοκρατική οργάνωση «Αλ Κάιντα στο Ιράκ», η οποία μετεξελίχθηκε αργότερα στο «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» και ανέλαβε τα ηνία του μετά το θάνατο του ηγέτη του, Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάντι το 2010.
Επωφελούμενος από την εξέγερση κατά του Μπασάρ αλ Ασάντ επέκτεινε τη δράση της οργάνωσής του στη Συρία και την μετονόμασε σε ISIS.
Η μοναδική δημόσια εμφάνισή του ήταν το 2014 όταν διακήρυξε την ίδρυση παγκόσμιου χαλιφάτου από τον άμβωνα του τεμένους Αλ Νούρι της Μοσούλης.
Όμως με τη συρρίκνωση των εδαφών που ήλεγχε το «Ισλαμικό Κράτος» σε Ιράκ και Συρία κατά τουλάχιστον 90%, η απουσία του Αλ Μπαγκντάντι από το προσκήνιο τροφοδότησε διάφορες φήμες για την τύχη του.
Τον Ιούνιο του 2017 η Ρωσία είπε ότι ο ηγέτης του ISIS μάλλον σκοτώθηκε σε αεροπορική της επιδρομή έναν μήνα νωρίτερα. Λίγο αργότερα ένας Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Αλ Μπαγκντάντι είχε σκοτωθεί, ενώ ανάλογα σενάρια κυκλοφόρησαν και Σύροι αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το «Ισλαμικό Κράτος» έδωσε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή, όπως υποστήριζε του Αλ Μπαγκντάντι – ισχυρισμός που δεν έχει, ωστόσο, εξακριβωθεί.
Η Ουάσιγκτον δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις για την τύχη του, αλλά κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν τον Φεβρουάριο ότι ο Αλ Μπαγκντάντι πρέπει να έχει τραυματιστεί και να κρύβεται σε ερημική περιοχή της ανατολικής Συρίας.