Ένας σαουδάραβας υπήκοος ο οποίος κρατείτο στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή στον Κόλπο Γουαντάναμο μετήχθη στη Σαουδική Αραβία κι έγινε ο πρώτος που αποχώρησε από το συγκεκριμένο κέντρο κράτησης αφότου ανέλαβε την εξουσία στις ΗΠΑ ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017, γνωστοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο την Τετάρτη.
Ο Άχμεντ Μοχάμεντ Άχμεντ Χάζα αλ Ντάρμπι, ο οποίος είχε καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2017 να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην επίθεση εναντίον του γαλλικού δεξαμενόπλοιου Limburg το 2002, «θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη Σαουδική Αραβία», διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Ο Αλ Ντάρμπι συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές αφότου ομολόγησε, πριν από τέσσερα χρόνια, ότι σχεδίασε και βοήθησε να εκτελεστεί η επίθεση εναντίον του Limburg στον Κόλπο του Άντεν το 2002. Ένας βούλγαρος ναυτικός είχε σκοτωθεί και άλλοι δώδεκα άνθρωποι είχαν τραυματιστεί σε εκείνη την επίθεση.
Ο Σαουδάραβας, που παρέμενε φυλακισμένος στο Γουαντάναμο από το 2002, καταδικάστηκε να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξη τον Οκτώβριο του 2017, με την έναρξη της έκτισης της ποινής του να ορίζεται ότι είναι η ημερομηνία που ομολόγησε την ενοχή του.
Η συμφωνία που είχε κλείσει με τους αμερικανούς στρατιωτικούς εισαγγελείς προέβλεπε πως, έπειτα από τέσσερα χρόνια παραμονής του στο Γουαντάναμο μετά την ομολογία του, ο Αλ Ντάρμπι θα εξέτιε το υπόλοιπο της ποινής του σε μια εγκατάσταση για την «αποριζοσπαστικοποίηση» των τζιχαντιστών στη Σαουδική Αραβία, το Κέντρο Συμβουλών και Προσανατολισμού Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ.
Η μεταγωγή του μειώνει στους 40 τον αριθμό των εγκλείστων που παραμένουν στο Γουαντάναμο, τη στρατιωτική φυλακή που καταγγέλλουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων επειδή οι φυλακισμένοι εκεί δεν δικάζονται από αμερικανικά πολιτικά δικαστήρια, αλλά στρατοδίκες. Οι υποθέσεις τους έχουν πυροδοτήσει δικαστικές προσφυγές και ατέλειωτες καθυστερήσεις.
Η φυλακή, που είχε ανοίξει επί των ημερών του ρεπουμπλικάνου προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους για να κρατούνται «εχθρικοί μαχητές» που αιχμαλωτίζονταν στο εξωτερικό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, μετατράπηκε σε σύμβολο των βάναυσων πρακτικών φυλάκισης και ανάκρισης των υπόπτων για τρομοκρατία και εξέθεσε την Ουάσινγκτον σε κατηγορίες για βασανιστήρια.
Ο πρόεδρος Τραμπ μολαταύτα αποφάσισε να διατάξει τον Ιανουάριο να παραμείνει ανοικτή η διαβόητη αυτή φυλακή, ξεκαθαρίζοντας ότι θα μεταχθούν εκεί νέοι κρατούμενοι.
Έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να ορίσει ποιοι κρατούμενοι πολέμου θα μπορούσαν να σταλούν στη φυλακή αυτή και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις επέδωσε στον Λευκό Οίκο τις εισηγήσεις του, γνωστοποιήθηκε επίσης την Τετάρτη.
Η πρόταση του Μάτις προβλέπει να ανατεθεί «στους πολεμιστές μας να ονομάζουν κρατούμενους υποψήφιους προς κράτηση στο Γουαντάναμο στην περίπτωση που κάποιος αποτελεί συνεχή, σημαντική απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ», ανέφερε μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα πέραν του να επιβεβαιώσει ότι η εισήγηση παραλήφθηκε.
Το Πεντάγωνο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτάσεις του Μάτις, ο οποίος τη Δευτέρα ανέφερε πως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια αραβοκουρδική συμμαχία που συνεργάζεται με τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, κρατούν σήμερα αιχμαλώτους 400 ξένους που πολέμησαν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Δήλωσε εξάλλου «απόλυτα σίγουρος ότι δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα εκεί κάτω (σ.σ. στο Γουαντάναμο) που δε συμμορφώνεται» προς τη Σύμβαση της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.
Στο Γουαντάναμο δεν είχε μεταχθεί κανένας νέος κρατούμενος από το 2008, καθώς ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήθελε να κλείσει τη φυλακή, αλλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 ο Τραμπ δεσμεύθηκε να ξαναγεμίσει το Γουαντάναμο με «πολύ κακούς λεβέντες».
«Δοθέντος του ιστορικού των βασανιστηρίων, των παράνομων φυλακίσεων και της παντελούς απουσίας δικαιοσύνης εκεί, κανένας νέος κρατούμενος δεν πρέπει να μεταχθεί στο Γουαντάναμο», έκρινε από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία.