Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Καστράκι τα εγκαίνια του Μουσείου Γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης.
Στο Μουσείο Γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων υπάρχουν συνολικά τρεις αίθουσες. Η αίθουσα Α (αίθουσα αναμονής), η αίθουσα Β (αίθουσα γενικής γεωλογίας) και η αίθουσα Γ (αίθουσα γεωλογικής Ιστορίας των Μετεώρων).
Η αίθουσα Α, ο χώρος αναμονής, παρουσιάζει τα Μετέωρα με τη βοήθεια γενικών εικόνων των Μετεώρων και οπτικοακουστικού υλικού. Οι επισκέπτες παρακολουθούν βίντεο διάρκειας 15 λεπτών σε οθόνη με θέματα τη δημιουργία των Μετεώρων και των κοντινών βουνών Κόζιακα. Η αίθουσα Β αποτελεί χώρο εισαγωγής στη γενική γεωλογία και προσπαθεί να ενημερώσει τον επισκέπτη για τον τρόπο δημιουργίας της Γης, των πετρωμάτων και των ορυκτών. Παρουσιάζονται επίσης απολιθώματα, ορυκτά και πετρώματα από όλη την Ελλάδα.
Η αίθουσα Γ αποτελεί τον μεγαλύτερο, ενιαίο χώρο του μουσείου και σε αυτή αναλύεται ο τρόπος δημιουργίας των Μετεώρων. Ο επισκέπτης, αφού έχει περάσει την αίθουσα Α της γενικής γεωλογίας, «μεταφέρεται» 30 εκατομμύρια χρόνια πριν και παρατηρεί το γεωγραφικό χώρο των Μετεώρων ως θαλάσσια έκταση. Στη συνέχεια, με μια συνοπτική παρουσίαση των εννοιών της τεκτονικής ανύψωσης και της διάβρωσης, παρουσιάζεται η σημερινή διαμόρφωση των Μετεώρων. Ακόμη, ο επισκέπτης παρατηρεί τα πετρώματα των Μετεώρων, αλλά και απολιθώματα από τις γύρω περιοχές.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων κατασκευάστηκε το έτος 1902 για να στεγάσει το Δημοτικό Σχολείο Καστρακίου, το οποίο λειτούργησε στο κτίριο αυτό μέχρι το έτος 1985.
Μέχρι το 2012 το κτίριο φιλοξενούσε δραστηριότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 460 τετραγωνικών μέτρων.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, αφού αναφέρθηκε στη δυσκολία που έχει η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, το χαρακτήρισε ανθρώπινο, έργο ουσίας, όπως είπε, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι συνέβαλλαν στην υλοποίησή του.
Ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης, χαρακτήρισε το Μουσείο Γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων σημαντικό έργο, προσθέτοντας πως η ελκυστικότητα και ανάπτυξη της περιοχής μπορεί να έλθει μόνο μέσα από την ενδυνάμωση και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.
Το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων στο Καστράκι θα είναι ανοιχτό για το κοινό από την Τετάρτη 2α Μαΐου, με δωρεάν είσοδο, όπως γνωστοποίησε ο Δήμος Καλαμπάκας.