Τα οικονομικά προβλήματα και η υποστελέχωση των Πανεπιστημίων στο επίκεντρο της Συνόδου των Πρυτάνεων - iefimerida.gr

Τα οικονομικά προβλήματα και η υποστελέχωση των Πανεπιστημίων στο επίκεντρο της Συνόδου των Πρυτάνεων

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται η 87η Σύνοδος των Πρυτάνεων/Φωτογραφία: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tα οικονομικά προβλήματα και οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί με τους οποίους είναι αντιμέτωπα αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και η υποστελέχωση απασχόλησαν την 87η σύνοδο των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών.

Η Σύνοδος, που ολοκληρώνεται σήμερα με συζήτηση επί των συμπερασμάτων παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του πρύτανη καθηγητή Περικλή Μήτκα.

«Συζητήσαμε εκτενώς για τα οικονομικά θέματα των πανεπιστημίων. Αρκετά ιδρύματα δηλώνουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2017, οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί. Κάποιες από αυτές ζητάμε να καλυφθούν από τα ταμειακά υπόλοιπα και περιμένουμε να υλοποιηθεί η εξαγγελία για την έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων για το 2018, που θα δώσει μία ανακούφιση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Μήτκας.

Αναφορικά με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) εξήγησε: «Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή της λειτουργίας των ΕΛΚΕ στο νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχουν διαρκώς αλλαγές και ζητάμε και κάποιες διευκρινίσεις.

Ακόμη είμαστε σε μεταβατικό στάδιο δεν έχουμε περάσει στο τελικό στάδιο λειτουργίας, το οποίο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Πρέπει να εκδοθεί μία υπουργική απόφαση που να καθορίζει κάποιες διαδικασίες σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί από 1η Ιουλίου του 2018 θα πρέπει να λειτουργούν με το νέο καθεστώς».

Για τις συμπράξεις μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων εκείνων, όπου έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με ΤΕΙ ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους, οι οποίοι με τη σειρά τους έθεσαν σχετικά ερωτήματα.

«Υπάρχουν πολλές απόψεις, δεν έχουν όλα τα ιδρύματα την ίδια προσέγγιση, καθώς κάποια ιδρύματα έχουν προχωρήσει περισσότερο, κάποια έχουν ενδοιασμούς ή κάποια δεν έχουν καν στη στρατηγική τους τέτοιου είδους συμπράξεις», διευκρίνισε ο κ. Μήτκας.

Ενα θέμα που απασχολεί, όπως υπογράμμισε, «είναι πώς θα κατανεμηθούν οι προφανώς περιορισμένοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι στο μέλλον, γιατί θα χρειαστούν στήριξη τα νέα τμήματα που δημιουργούνται ή θα δημιουργηθούν, αλλά και τα ήδη λειτουργούντα επειδή χάνουν προσωπικό από τις αφυπηρετήσεις έχουν κι αυτά ανάγκη υποστήριξης, άρα θα πρέπει να υπάρξει ένα τρόπος ώστε και τα νέα να ευδοκιμήσουν αλλά και τα ήδη λειτουργούντα να εξακολουθούν να λειτουργούν με ακαδημαϊκά και ποιοτικά κριτήρια».

Το θέμα της υποστελέχωσης, άλλωστε, είναι από τα κυριότερα που το προεδρείο της Συνόδου θα θέσει στον υπουργό Παιδείας. «Θα ρωτήσουμε αν μπορεί να μας πει τι σκέφτεται για τη στελέχωση των νέων τμημάτων με καθηγητές και την αντίστοιχη στελέχωση των λειτουργούντων τμημάτων, γιατί έχουμε πρόβλημα κι εμείς και το ΕΚΠΑ χάνουμε εκατοντάδες καθηγητές κάθε χρόνο», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μέριμνα και τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στην παροχή σίτισης και στέγασης εκ μέρους του αρμόδιου για τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ο κ.Μήτκας ανέφερε:

«Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αυτή τη στιγμή είναι υποστελεχωμένο και αδυνατεί να έχει όλη τη λειτουργία, τη διαχείριση των εστιών, αλλά ψάχνουμε να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή για όλα τα Ιδρύματα, γιατί το κάθε Ίδρυμα έχει διαφορετική κατάσταση-κάποια έχουν ιδιόκτητες εστίες, κάποια στεγάζουν φοιτητές σε εστίες που είναι ιδιοκτησία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, άλλοι έχουν φοιτητική Λέσχη για σίτιση, άλλοι δεν έχουν και χρησιμοποιούν εστιατόρια στην πόλη και κάπου δεν υπάρχουν καθόλου εστίες».

Περαιτέρω, τη Σύνοδο απασχόλησε και η προσαρμογή των πανεπιστημίων στο νέο καθεστώς προστασίας των προσωπικών δεδομένων, στο οποίο οφείλουν να ευθυγραμμιστούν όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από τα τέλη Μαΐου.

«Γενικώς έχει δυσκολία γιατί τα Πανεπιστήμια χειρίζονται τεράστιους όγκους δεδομένων για πολύ μεγάλο αριθμό προσώπων -των φοιτητών και των αποφοίτων, των εργαζομένων- και έχουν κάποια ιδιαίτερα θέματα λειτουργίας, τα οποία θα πρέπει να τα λύσουμε σιγά -σιγά. Θα φροντίσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς, άλλωστε τα πανεπιστήμια ίσως θα πρέπει να είναι οι πρώτοι φορείς, που θα υιοθετήσουν τέτοιες τεχνολογίες, γιατί έχουν και το ανθρώπινο δυναμικό, που θα τους επιτρέψει να στήσουν τις κατάλληλες διαδικασίες, έχουν δηλαδή και ανθρώπους στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καλά στημένα συστήματα και καθηγητές που υπηρετούν τέτοιου είδους αντικείμενα», εξήγησε ο κ. Μήτκας.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική ποιότητας των Πανεπιστημίων και την πιστοποίηση των τίτλων σπουδών, σημείωσε πως «είναι διαδικασίες στις οποίες προχωρούν τα πανεπιστήμια, για να ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή πρακτική», ενώ για τη δημιουργία οργανισμών εσωτερικών κανονισμών των ιδρυμάτων, παρατήρησε πως είναι συνεχής η προσαρμογή της λειτουργίας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα, στο διαρκώς μετακινούμενο νομοθετικό πλαίσιο. «Συνεχώς αλλάζει ο τρόπος που καλούμαστε να λειτουργήσουμε και είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοζόμαστε διαρκώς», είπε ο κ. Μήτκας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ