Γεννημένη σε μια οικογένεια αγροτών που καλλιεργούν καφέ στο Πουέρ, στην καρδιά της παραγωγής καφέ και τσαγιού στην Κίνα, η Χούα δεν είχε πιει ποτέ ούτε μια γουλιά καφέ πριν πάει σε άλλη πόλη για να σπουδάσει.
Δουλεύοντας με μερική απασχόληση σε ένα καφενείο, η Χούα γεύθηκε για πρώτη φορά καβουρδισμένο καφέ και αμέσως αγάπησε την ιδιαίτερη γεύση του. Αυτό όμως που την εξέπληξε ήταν η ιδιαίτερα ψηλή τιμή του και αναρωτήθηκε γιατί οι καλλιεργητές καφέ στην ιδιαίτερη πατρίδα της είχαν τόσο μικρά περιθώρια κέρδους.
Αφού τελείωσε τις σπουδές της το 2015, η Χούα επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα της για να βοηθήσει τους αγρότες όπως ο πατέρας της, να βελτιώσουν την ποιότητα του καφέ και να αυξήσουν την τιμή του.
'Εχοντας ολόγυρά του ορεινούς λόφους το Πουέρ, μία συνοριακή πόλη στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, παράγει το πιο περιζήτητο τσάι της χώρας, το Pu-erh. Τον περασμένο αιώνα η Γιουνάν έκανε επανειλημμένες μικρές προσπάθειες να αυξήσει την παραγωγή καφέ. Αλλά μόλις η εταιρία Nestle εισήγαγε για πρώτη φορά την ποικιλία Catimor στο Πουέρ, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η επιχείρηση καφέ άρχισε να παίρνει πραγματικά τα επάνω της.
Στατιστικά στοιχεία από το επαρχιακό γεωργικό τμήμα έδειξαν ότι πέρυσι η Γιουνάν παρήγαγε 136.000 τόνους κόκκων καφέ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 95% της συνολικής παραγωγής σε εθνικό επίπεδο, με το ήμισυ να προέρχεται από το Πουέρ.
Οι περισσότεροι καλλιεργητές καφέ στην περιοχή είναι μεμονωμένοι αγρότες.
Οι κόκκοι καφέ που παράγουν συνήθως αγοράζονται από τις μεγάλες εταιρίες καφέ παγκοσμίως ως πρώτη ύλη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι χαμηλές παγκοσμίως τιμές του καφέ έχουν συμπιέσει προς τα κάτω τα κέρδη των αγροτών. Ορισμένοι μάλιστα σκέπτονταν να αλλάξουν την καλλιέργεια καφέ με κάτι άλλο.
Ωστόσο, οι προκλήσεις δημιούργησαν την καινοτομία και η Χούα διαπίστωσε ότι μία ιδιαίτερη ποικιλία καφέ που παράγεται από υψηλής ποιότητας φασόλια είχε πολύ μεγαλύτερη και πιο σταθερή τιμή, σε σύγκριση με τις παγκόσμιες διακυμάνσεις στο εμπόριο του καφέ.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ποικιλιών Καφέ, ο καφές που παίρνει 80 βαθμούς ή παραπάνω σε μία κλίμακα 100 σημείων χαρακτηρίζεται «ειδική ποικιλία». Συνεργαζόμενη με μεμονωμένους αγρότες που καλλιεργούσαν καφέ, η Χούα ίδρυσε μια αναπτυσσόμενη βάση 670 στρεμμάτων όπου δημιούργησε μία μονάδα επεξεργασίας.
«Η ειδική ποικιλία καφέ έχει ξεχωριστές γεύσεις, όπως φρούτα και φυτικά αρώματα ή αρώματα λουλουδιών. Η γεύση που θα δώσουμε αποφασίζεται βήμα - βήμα» λέει η Χούα.
Μαθαίνοντας από το Διαδίκτυο, βιβλία και επαγγελματίες του καφέ, η Χούα έγινε ειδική και πλέον καθοδηγεί τους ντόπιους πώς να διαχειρίζονται κάθε μέρος της παραγωγικής διαδικασίας με αφοσίωση, από το βοτάνισμα, τον έλεγχο των παρασίτων μέχρι την παραλαβή των φρούτων και την ξήρανση των φασολιών.
Κατά τύχη ο Τσεν Σανσί, ειδικός στον καφέ μεγάλης εταιρίας με έδρα στην Σανγκάη δοκίμασε τον καφέ της Χούα και εντυπωσιάστηκε πολύ από τη γεύση του. Δουλειά του Τσεν είναι να αναζητά ειδικές ποικιλίες κόκκου καφέ σε όλον τον κόσμο, όπως η Αιθιοπία και η Κολομβία. Αφού επιθεώρησε το αγρόκτημα καφέ της Χούα αποφάσισε να αγοράσει τους κόκκους φασολιών. Φέτος, η Χούα έλαβε μια παραγγελία 20 τόνων καφέ από την εταιρία του Τσεν. Η τιμή που της δίνουν είναι τριπλάσια σε σχέση με εκείνη που προσφέρουν οι μεγάλες εταιρίες καφέ σε όλον τον κόσμο.
Τώρα η Χούα έχει μια νέα φιλοδοξία - να κάνει τους καλλιεργητές καφέ να κατανοήσουν καλύτερα τον καφέ καθώς όπως λέει: «πολλοί από αυτούς καλλιεργούν μία ζωή κόκκους καφέ, ποτέ όμως δεν έχουν δοκιμάσει ούτε γουλιά!». Καλεί τακτικά τους αγρότες να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας καφέ στο αγρόκτημά της, ελπίζοντας να τους δώσει μια άμεση αίσθηση για την ποιότητα των κόκκων καφέ και να τους ενημερώσει για τη σημασία της παραγωγικής διαδικασίας. Διαβλέποντας μια μεγάλη ευκαιρία στην αγορά, η δεύτερη γενιά καλλιεργητών καφέ στο Πουέρ είναι πρόθυμη τώρα να εξερευνήσει την αγορά του καφέ.
Η Κίνα είναι μεταξύ των κορυφαίων 10 παραγωγών καφέ παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από επικεφαλής βιομηχανιών, η κατανάλωση καφέ στη χώρα αυξάνεται κατά 15-20% ετησίως, πολύ ταχύτερα από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2%. Σε μια παραδοσιακή χώρα κατανάλωσης τσαγιού, πλέον οι νέοι αστοί ανακαλύπτουν τη γεύση του καφέ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ