Νευρικότητα παρατηρήθηκε μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από δημοσιογράφους της κρατικής ΕΡΤ για τα όσα είπε ο ΥΠΟΙΚ στους FT.
Η επίμαχη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ήταν σε σχέση με την εποχή μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Οπως είπε οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε.
Αυτή η δήλωση, προκάλεσε σκληρή κριτική εναντίον του από τους δημοσιογράφους που στηρίζουν με θέρμη την κυβέρνηση.
Η αντίδραση Τσακαλώτου
Το γεγονός αυτό, όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητο από την Καραγιώργη Σερβίας, αλλά προκάλεσε και αντιδράσεις. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη των 53+ έβλεπαν «δάχτυλο Μαξίμου» πίσω από αυτή την επίθεση.
Το γραφείο Τύπου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε άτυπη ενημέρωσή του, ενοχλημένο έκανε λόγο για «ορισμένες πολιτικά ευφάνταστες ερμηνείες των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, στους Financial Times». Επεσήμανε δε ότι «είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος "συν κάτι ακόμη". Το "συν κάτι ακόμη" ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».
Το Μαξίμου στηρίζει: «Είπε τα αυτονόητα»
Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε με το μέγαρο Μαξίμου και εξέφρασε την δυσφορία του. Κατά τις ίδιες πηγές, το πρωθυπουργικό περιβάλλον καθησύχασε τον κ. Τσακαλώτο ότι δεν είχε καμία σχέση με τα όσα υποστήριξαν οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφο και τον διαβεβαίωσε ότι στην συνέντευξή του είπε «τα προφανή και αυτονόητα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόσο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη όσο και στο briefing αύριο, θα στηρίξει τον υπουργό Οικονομικών.
Ωστόσο οι «53+» τελούν σε αναβρασμό. Σε συνομιλητές τους, εκφράζουν την ενόχλησή τους εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για είναι μεμονωμένο περιστατικό. «Οι σημερινές αιχμές αποτελούν συνέχεια στοχευμένων επιθέσεων που εκφράστηκαν με δημοσιεύματα στην ημερήσιο τύπο κατά της τάσης των 53+» ανέφεραν στελέχη της ομάδας που ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η κριτική των δημοσιογράφων της ΕΡΤ
Σχολιάζοντας την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στους Financial Times, οι δημοσιογράφοι της εκπομπής «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ1 Κατερίνα Ακριβοπούλου και Σωτήρης Καψώχας άσκησαν δριμεία κριτική εναντίον του.
«Πιο πολύ προσεγγίζει και την άλλη πλευρά και δεν εννοώ μόνο την ΝΔ αλλά και τον Γ. Στουρνάρα και σε όλους αυτούς που επιμένουν για σκληρή εποπτεία μετά τα μνημόνια. Λίγο ακόμη και θα έλεγε και για πιστοληπτική γραμμή» ξεκίνησε το «κάρφωμα» στον κ. Τσακαλώτο η Κ. Ακριβοπούλου. Και συνέχισε: «Ρίχνει νερό στο μύλο των άλλων που λένε “τι παραμύθια είναι αυτά για καθαρή έξοδο”.
Ο Σωτήρης Καψώχας έκανε λόγο για «δήλωση-βόμβα» η οποία μάλιστα, όπως παρατήρησε έγινε την ημέρα που, από την Αθήνα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από τα Μνημόνια.
«Οταν ο επικεφαλής των «53» που εκφράζουν τόσες ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική, εμφανίζεται να διαπραγματεύεται τη γερμανική άποψη για σκληρούς όρους και προϋποθέσεις με μνημόνια τότε, λυπάμαι, κακώς κατηγορήσαμε τον κ. Στουρνάρα» είπε με έμφαση ο Σ. Καψώχας.
Διερωτήθηκε δε αν ο κ. Τσακαλώτος έχει δική του, διαφορετική «γραμμή» από την κυβέρνηση, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εάν τελικά έχει δίκιο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπογραμμίζει ότι η έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς δεν θα είναι είναι «καθαρή».
Δείτε το βίντεο:
Η συνέχεια αναμένεται επί της... οθόνης.