Ποινικές διώξεις για απιστία που ξεπερνά τις 150.000 ευρώ καθώς και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης άσκησαν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς σε βάρος τριών προσώπων, που φέρονται ότι δεν διεκδίκησαν οφειλές του ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία) από πιστοποιήσεις ιατρικών μηχανημάτων.
Η έρευνα άρχισε μετά από μήνυση που κατέθεσε η νέα ηγεσία του ΕΚΑΠΤΥ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Μέτοχοι του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ.ΑΕ)ειναι κατά 88% ο ΕΟΦ και 12% το ΥΠΟΙΚ.
Το συγκεκριμένο κέντρο χρηματοδοτείται από το κράτος και είναι αρμόδιο να πιστοποιεί ότι ιατρικά μηχανήματα που τοποθετούνται και λειτουργούν σε διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία κλπ καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι κατηγορούμενοι παρέλειψαν να ζητήσουν οφειλόμενα από το 2008 έως το 2013 από περισσότερους από 100 οφειλέτες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν προχωρούσαν σε ορθές πιστοποιήσεις ιατρικών μηχανημάτων.
Επιπλέον, επί προηγούμενης διοίκησης, το κέντρο φέρεται ότι ανάλωσε παράνομα, δηλαδή για άλλους σκοπούς, πόρους από χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ, για προγράμματα συντήρησης υποδομών σε Λίβανο και Αλβανία, και συγκεκριμένα για εκτέλεση κάποιων έργων αποκατάστασης σε υγειονομικές μονάδες.
Οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ προς το ΕΚΑΠΤΥ άγγιξαν το 1.000.000 ευρώ, αλλά όπως προκύπτει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν δόθηκε για αποκατάσταση των κέντρων υγείας, αλλά για να εξυπηρετηθούν λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΠΤΥ αλλά και για να κλείσουν οι τρύπες από τις οφειλές των ιδιωτών.