Τα δόντια του Χίτλερ: Η ιστορία της γυναίκας που ανέλαβε την πιο περίεργη αποστολή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - iefimerida.gr

Τα δόντια του Χίτλερ: Η ιστορία της γυναίκας που ανέλαβε την πιο περίεργη αποστολή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άνοιξη του 1945 στο Βερολίνο. Μια νεαρή διερμηνέας του «Κόκκινου Στρατού» αναλαμβάνει μια περίεργη αποστολή.

Ο διοικητής της μονάδας της, ταγματάρχης Γκορμπούσιν της δίνει ένα μεταχειρισμένο κόκκινο κουτί.

-«Τι περιέχει;» ρωτά η 25χρονη Γιέλενα Κάγκαν (πραγματικό όνομα Yelena Rzhevskaya).

-«Τα δόντια του Χίτλερ», της απαντά εκείνος. «Αν τα χάσεις θα το πληρώσεις με το κεφάλι σου!»

Η είσοδος του  μπούνκερ του Χίτλερ στην καγκελαρία του Ράιχ (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Το γερμανικό ραδιόφωνο είχε ανακοινώσει ότι ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου του 1945. Οκτώ μέρες αργότερα επίσημη επιβεβαίωση δεν υπήρχε, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Φύρερ μπορεί να το έσκασε από το Βερολίνο και είτε κρυβόταν στις Άλπεις ή ταξίδευε προς τη Νότια Αμερική.

Η αποστολή που ανατέθηκε στη μονάδα της Γιελένα ήταν να διαπιστώσουν αν τα δόντια που εντοπίστηκαν σε μια από τις 14 απανθρακωμένες σορούς στο μπούνκερ, στο υπόγειο της καγκελαρίας του Ράιχ, ανήκαν πράγματι στον Αδόλφο Χίτλερ.

Η Γιέλενα Κάγκαν (πραγματικό όνομα Yelena Rzhevskaya)

Όπως η ίδια αναφέρει στα απομνημονεύματά της, για τον τρόπο με τον οποίο επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Χίτλερ, ο ταγματάρχης Γκορμπούσιν της παρέδωσε το κουτί λέγοντάς της: «δεν έχουμε θησαυροφυλάκιο κι εσύ ως γυναίκα έχεις λιγότερες πιθανότητες να μεθύσεις σε σχέση με έναν άνδρα και να τα χάσεις».

Η Γιέλενα περιγράφει τις προσπάθειες εντοπισμού των οδοντιάτρων του Χίτλερ στους ρημαγμένους από τους βομβαρδισμούς δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας. «Καπνοί αναδίδονταν ακόμη σε κάποια σημεία, ο αέρας της πόλης ήταν γεμάτος με τους καπνούς της μάχης. Τα οδοφράγματα που είχαν συντρίψει οι ερπύστριες των τανκ κείτονταν στους δρόμους. Γκριζοφορεμένες νοσοκόμες με τα λευκά μαντίλια που έφεραν πάνω τους κόκκινο σταυρό, έδειχναν εξαντλημένες καθώς έσπευδαν, σοβαρές κι αμίλητες να κάνουν τα καθήκοντά τους».

Μετά από πολύωρες έρευνες στο Βερολίνο η ομάδα της Γιελένα εντόπισε την οδοντίατρο Κάτε Χόιζερμαν. Ήταν βοηθός του προσωπικού οδοντιάτρου του Χίτλερ, Χούγκο Μπλάσκε.

Τα δόντια του Χίτλερ: Η ιστορία της γυναίκας που ανέλαβε την πιο περίεργη αποστολή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου  | iefimerida.gr 2

Η Χόιζερμαν κατάφερε να βρει ακτινογραφίες με τα δόντια του Φύρερ και το οδοντιατρικό του ιστορικό. Στις 10 π.μ. της επόμενης μέρας κάθισε μαζί με τον οδοντοτεχνίτη Έχτμαν, που σχεδίασε τις χρυσές γέφυρες για το στόμα του Χίτλερ και σχεδίασαν από μνήμης την οδοντοστοιχία του.

Τα δόντια του Χίτλερ: Η ιστορία της γυναίκας που ανέλαβε την πιο περίεργη αποστολή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου  | iefimerida.gr 3

Κι όταν είδαν το περιεχόμενο του κόκκινου κουτιού άρχισαν να τρέμουν. Οι περιγραφές και τα σχέδια ταίριαζαν απόλυτα με τα οδοντικά υπολείμματα που τους έδειξαν. Τα δόντια ήταν του Χίτλερ....

Τα δόντια του Χίτλερ: Η ιστορία της γυναίκας που ανέλαβε την πιο περίεργη αποστολή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου  | iefimerida.gr 4


Για τη Γιέλενα και την ομάδα οι αποδείξεις ήταν πλέον αδιάσειστες. «Πραγματικά πίστευα ότι θα αποκαλυπτόταν η αλήθεια σαρώνοντας όλες αυτές τις ανόητες φήμες ότι ο Χίτλερ ζούσε», γράφει στα απομνημονεύματά της. Αλλά οι προσδοκίες της διαψεύσθηκαν καθώς ο ίδιος ο Ιωσήφ Στάλιν διέταξε να μην αποκαλυφθεί το μυστικό, αφού ήθελε να το κρατήσει για τον εαυτό του και να αφήσει τον κόσμο να αναρωτιέται για το τι απέγινε ο Χίτλερ, θεωρώντας ότι αυτό θα του παρείχε ένα ατού στις διαπραγματεύσεις με τους Συμμάχους για το μεταπολεμικό παγκόσμιο σκηνικό.

Γι’ αυτό και στη Διάσκεψη του Πότσδαμ, τον Ιούλιο του 1945, κράτησε το στόμα του κλειστό όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν πληροφορίες για τον Χίτλερ.

Τι απέγιναν τα δόντια του τελευταίου; Η Γιέλενα τα είδε τελευταία φορά στα τέλη Μαϊου του 1945 στο Βερολίνο, όταν τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικό κοντέινερ για να σταλούν στη Μόσχα.

55 χρόνια αργότερα, το 2000, οι ρωσικές Αρχές τα παρουσίασαν σε μια έκθεση για την επέτειο από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο η Γιέλενα επέστρεψε στη Μόσχα κι άρχισε να γράφει βιβλία. Άφησε την τελευταία της πνοή πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στις 25 Απριλίου του 2017.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ