Λευκός Οίκος: Αναγνωρίζει τις «φρικαλεότητες» και αποφεύγει τον όρο «γενοκτονία» για τη Σφαγή των Αρμενίων - iefimerida.gr

Λευκός Οίκος: Αναγνωρίζει τις «φρικαλεότητες» και αποφεύγει τον όρο «γενοκτονία» για τη Σφαγή των Αρμενίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονη γλώσσα χρησιμοποιεί η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για να περιγράψει τα τραγικά περιστατικά που οδήγησαν στον διωγμό και την σφαγή 1.5 εκατομμυρίων Αρμενίων κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με αφορμή την καθιερωμένη επέτειο μνήμης για την σφαγή των Αρμενίων αποφεύγει να αναφέρει την λέξη γενοκτονία και χρησιμοποιεί τον αρμενικό όρο «Meds Yeghern» που μεταφράζεται ως το «μεγάλο έγκλημα», καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία.

«Σήμερα τιμούμε την μνήμη του Meds Yeghern (μεγάλο έγκλημα), μιας από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ου αιώνα, καθώς 1.5 εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου (στρατόπεδα συγκέντρωσης) κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θυμόμαστε τα τρομακτικά γεγονότα του 1915 και θρηνούμε για τις ζωές που χάθηκαν και τους πολλούς (ανθρώπους) που υπέφεραν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 29 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι εν λόγω σφαγές και διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθούν ως γενοκτονία.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι συνηθίζουν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου μια ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της γενοκτονίας. Μέχρι στιγμής ο μοναδικός πρόεδρος που τόλμησε να χρησιμοποιήσει την λέξη ήταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν κατά την διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον.

Στην φετινή ανακοίνωση ο πρόεδρος Τραμπ κάνει αναφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης, ενώ αναφέρεται εγκωμιαστικά και στην συμβολή της αρμενικής κοινότητας στα τεκταινόμενα της αμερικανικής κοινωνίας.

«Παίρνουμε επίσης την ευκαιρία από αυτή τη στιγμή για να αναγνωρίσουμε το θάρρος αυτών που επιδίωξαν να βάλουν ένα τέλος στη βία και εκείνων που συνέβαλαν στη βοήθεια των επιζώντων και την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων, όπως ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία Henry Morgenthau, ο οποίος προσπάθησε να σταματήσει τη βία και αργότερα συγκέντρωσε πόρους μέσω του «Near East Relief» για να βοηθήσει τον λαό της Αρμενίας. Βλέπουμε με βαθύ σεβασμό την ανθεκτικότητα του αρμενικού λαού, πολλοί από τους οποίους έχτισαν νέες ζωές στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν κάνει αμέτρητες εισφορές στη χώρα μας», τονίζει η ανακοίνωση.

Παρόλο που ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να μη χαρακτηρίζει την σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία, η ανακοίνωση περιγράφει τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα ως «θηριωδίες», ενώ επισημαίνει πως η αναγνώριση τους είναι σημαντική όχι μόνο για τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων αλλά και για την οικοδόμηση ενός πιο «ανεκτικού μέλλοντος».

«Καθώς τιμούμε τη μνήμη εκείνων που υπέφεραν, αναλογιζόμαστε επίσης τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Σημειώνουμε τη σημασία που έχει η αναγνώριση και η συνειδητοποίηση των οδυνηρών στοιχείων του παρελθόντος ως ένα απαραίτητο βήμα για τη δημιουργία ενός πιο ανεκτικού μέλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ