Την δυνατότητα απολύσεων εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες μετά το διάστημα των έξι ετών ασφαλείας που προβλέπεται στο νομοσχέδιο αναγνώρισε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Η. Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας στην επιτροπή της βουλης που επεξεργάζεται τις διατάξεις του σχεδίου νόμου.
«Πρεπει να δούμε και το εργασιακό μέλλον αλλα και το καθεστώς αποζημιώσεων των εργαζομένων που θα απολύονται μετά απο τα 6 χρόνια για λόγους επιχειρηματικούς . Αν θα υπάρξουν αυτές οι βελτιώσεις θα έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα πρέπει το τελικό νομοσχέδιο να μην αφήνει κανένα παραθυράκι για τους νεότερους εργαζόμενους ,και αυτο αφορά κυρίως την Μεγαλόπολη για απολύσεις μετά τα 6 χρόνια, να ληφθεί υπόψη όλη η θητεία τους, αν και δεν έχει λόγο να απολύσει ο εργοδότης».
Απο την πλευρά του ο πρεοδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ο κ.Αδαμίδης ξεκαθαρίσει ότι ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν πρόκειται να υπογράψει συμβάσεις με μείωση μισθών στο προσωπικό που θα δουλεύει στις μονάδες που θα πουληθούν.
«Προφανώς δεν λύνονται τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, δίνεται η δυνατότητα στον υποτιθέμενο επενδυτή με βάση το νόμο να κάνει δικό του κανονισμό και δικό του μισθολόγιο. Σύμβαση με μειώσεις δεν πρόκειται να υπογράψουμε, έτσι οι εργαζόμενοι θα ειναι βορά στον νέο ιδιοκτήτη ο οποίος αυτό περιμένει» .
Μάλιστα ο κ. Αδαμίδης έκανε ακόμη λόγο και για το αδίκημα της απιστίας όσον αφορά τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
«Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενδεχομένως να έχει πρόβλημα και απιστίας. Εάν είναι πλεονάζον το προσωπικό σήμερα στη Μεγαλόπολη και στην Φλώρινα και πρέπει να το λιγοστέψουμε τίθεται ζήτημα απιστίας γιατί είχαμε περισσότερο προσωπικό το προηγούμενο διάστημα. Αν το μειώνουμε για να αποκτήσουμε καλύτερο τίμημα προφανώς είναι ένα μεγάλο δώρο σε αυτόν που θα έρθει να το πάρει. Δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και ανέφερε πως αν βρεθεί επενδυτής θα είναι διότι οι μονάδες πωλούνται κοψοχρονιά
«Ζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου κατάθεση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για να ξέρουμε πόσο θα είναι το μείγμα του λιγνίτη ,πόσο θα συμμετέχει ο λιγνίτης σε αυτή τη νέα προοπτική.
Υπάρχουν άλλοι τρόποι να γίνει το άνοιγμα της αγοράς πολύ φοβόμαστε ότι θα ξαναβρεθούμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα σε ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο στο μέλλον για το άνοιγμα της αγοράς γιατί δεν θα βρεθούν επενδυτές και αν βρεθούν θα είναι γιατί το πουλάμε κοψοχρονιά».