Eίκοσι και πλέον χρόνια μετά τον νόμο 1892 που θα έσωζε την «ΑΓΕΤ Ηρακλης» προκειμένου να μεταπωληθεί σε Ιταλούς επενδυτές το περίφημο «άρθρο 44» έγινε «άρθρο 99» λειτούργησε σαν σωσίβιο για κάθε εταιρεία που ήταν στα όρια της κατάρρευσης. Tώρα η κυβέρνηση σκοπεύει να το αναθεωρήσει αλλά μήπως είναι πια αργά;
Η διαδικασία ένταξης στο άρθρο «99» διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη - και για το διάστημα αυτό παρέχεται κυριολεκτικά αμνηστία για τα αδικήματα έκδοσης ακάλυπτων επιταγών αλλά και καθυστέρησης καταβολής οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία! Παρ' όλα αυτά, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που τα καταφέρνουν και συνεχίζουν την λειτουργία τους.
Μόνη προϋπόθεση που θέτει ο νόμος για να παύσει η ποινική δίωξη για οφειλές προς το δημόσιο, είναι τα χρέη αυτά να έχουν δημιουργηθεί πριν από την συμφωνία που μπορεί υπάρξει μεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών της για ρύθμιση των οφειλών, υπό την «ομπρέλα» φυσικά του άρθρου «99», με απώτερο στόχο η επιχείρηση να καταφέρει να επιβιώσει αφού εξυγιανθεί. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τελούν υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας αφού όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη ούτε απολύονται, ούτε εργάζονται ούτε βέβαια αμείβονται.
Φαίνεται λοιπόν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει το ισχύον σύστημα προς όφελος του...Δημοσίου. Το θέμα φαίνεται να έθεσε η τρόικα στο ταπέζι ρωτώντας την ελληνική κυβέρνηση: «Τι συμβαίνει με το άρθρο 99; Εισπράττει ποτέ το κράτος τα χρήματα που του οφείλουν επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της ρύθμισης;»
Έτσι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ζητεί αλλαγές προκειμένου να μη γίνεται κατάχρηση της προσωρινής προστασίας που παρέχεται στις επιχειρήσεις και σκοπεύει να αλλάξει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να υπαχθεί μια εταιρεία στο «99» αξιώνοντας ταχύτερη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών. Ήδη, ανακοινώθηκε η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα πρέπει να έχει υποβάλλει τις προτάσεις για το άρθρο 99 μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Ωστόσο φαίνεται πως είναι πια αργά καθώς όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης εκκρεμούν 2.000 αιτήσεις επιχειρήσεων για υπαγωγή στη συγκεκριμένη διαδικασία, τη στιγμή που το 2005 οι αιτήσεις αυτές ανέρχονταν μόλις στις επτά!
Η αλλαγή δηλαδή του καθεστώτος λειτουργίας του «99» όταν συμβεί είναι πιθανό να μην αφορά τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στο άρθρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούν, το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που τους οφείλονται δισεκατομμύρια από τις επιχειρήσεις αυτές.
Ναυπηγεία Ελευσίνας,«Metropolis», «e-shop», «Ysatis», «elite»,«rollini», «apple boxer» και «tricoteen», είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που έχουν υποβάλλει αίτηση μέσα στο 2011 για να υπαχθούν στη ρύθμιση και η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Τη μερίδα του λέοντος, όμως, κατέχουν εταιρείες που εμπλέκονται με τον κλάδο της οικοδομής και παράγουν υλικά όπως τσιμέντα, σκυρόδεμα, κ.α. Επίσης, δεκάδες διαφημιστικές και εκδοτικές επιχειρήσεις, (leo burnet, unexpected Advertisin, Alter Τυποεκδοτική, motor press, κ.ά), όπως επίσης εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής (altec, microland, lanneτ), έχουν καταθέσει αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Σύμφωνα πάντως με νομικούς και δικηγόρους που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα μόνο το 5% των εταιρειών καταφέρνουν τελικά να επιβιώσουν και να εξυγιανθούν.