Το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει τους επόμενους γύρους των διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Κολομβίας και της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού να αποσύρει την υποστήριξή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι συχνά τεταμένες διαπραγματεύσεις, που διαρκούν 14 μήνες, ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και του ELN, οργάνωσης που ίδρυσαν το 1964 ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς, ξανάρχισαν στο Κίτο τον Μάρτιο.
Όμως οι απαγωγές και επιθέσεις που αποδόθηκαν σε ένοπλες οργανώσεις της Κολομβίας στο έδαφος του Ισημερινού, κυρίως η πρόσφατη απαγωγή και δολοφονία δύο δημοσιογράφων από αποστάτες της πλέον αφοπλισμένης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), εξώθησαν τον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο να ανακοινώσει πως το Κίτο παύει πλέον να διαδραματίζει ρόλο εγγυήτριας χώρας της διαδικασίας.
Το ΥΠΕΞ της Χιλής ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση στο Σαντιάγο είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βοηθήσει την Κολομβία να επιτύχει την επίλυση της σύγκρουσης «το ταχύτερο δυνατόν».
Η Χιλή, η Βραζιλία, η Κούβα, η Νορβηγία και η Βενεζουέλα παραμένουν εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία.