Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπουν οι δικαστές 15 χειρουργούς-ορθοπεδικούς, διευθυντές κλινικών του ΚΑΤ και στελέχη της διοίκησης, για ανεξέλεγκτη αλλά και υπερκοστολογημένη χρήση οστικών μοσχευμάτων, προκειμένου να δικαστούν για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του δημοσίου.
Σύμφωνα με πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, 1500 χειρουργεία της διετίας 2009-2010 απέφεραν ζημία περί τα 10.000.000 ευρώ.
Κατά το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι προμηθεύονταν αθρόα οστικά μοσχεύματα εταιριών της δικής τους επιλογής, τα οποία τοποθετούνταν σε ασθενείς που δεν είχαν ανάγκη τέτοιου είδους χειρουργείου.
Στο πόρισμα των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, αναφέρονται παραγγελίες μοσχευμάτων σε πολύ ακριβή τιμή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αξία τους δεν αποζημιώθηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών, καθώς η τοποθέτηση τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.
Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, που αποτέλεσε και το έναυσμα για την διενέργεια της ποινικής έρευνας, η μέση δαπάνη τοποθέτησης μοσχεύματος ανά ασθενή, τη διετία 2009-2010 υπολογίστηκε στις 6.676 ευρώ.
Οπως ανέφεραν οι επιθεωρητές για την παραγγελία και προμήθεια των μοσχευμάτων «δεν τηρούνταν καμιά διαδικασία προέγκρισης της δαπάνης πριν από την επέμβαση, γεγονός που τελικά επέτρεπε στα ιατρικά στελέχη του νοσοκομείου να επιβάλλουν στην πράξη προκαθορισμένες επιλογές και να προσανατολίζουν την ανάθεση προμήθειας με απ' ευθείας ανάθεση στις προτεινόμενες εταιρείες. Αντίθετα, πριν από την επέμβαση θα έπρεπε να υποβαλλόταν αίτημα χορήγησης υλικού, να συντασσόταν η ιατρική γνωμάτευση και να εγκριθεί αρμοδίως έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του τμήματος Οικονομικού».