Τεστ DNA που διεξήχθησαν σε νεκροταφείο 5.000 ετών στη βορειοδυτική επαρχία Σαανσί έδειξαν ότι η κοινότητα εκείνη ανδροκρατείτο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στους τάφους βρέθηκαν λίγα αντικείμενα, όλα μικρά, έναν για τον κάθε νεκρό και πιστεύεται ότι οι τάφοι ανήκαν σε απλούς ανθρώπους.
Οι εξετάσεις DNA δείχνουν ότι τα μιτοχόνδρια των οστών των γυναικών ήταν πολύ πιο διαφορετικά από τα οστά των ανδρών, γεγονός που σημαίνει ότι τα αρσενικά στην κοινότητα είχαν πρωταρχική δύναμη και τα θηλυκά είχαν μεταναστεύσει από άλλες κοινότητες, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Γιανγκ Λιπίνγκ.
Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν επίσης ότι σε πολλούς τάφους τα ανθρώπινα οστά είχαν μετακινηθεί σκόπιμα από τα αρχικά σημεία, κάτι που ίσως να ήταν ένα αρχαίο ταφικό έθιμο.
Το νεκροταφείο, που καλύπτει έκταση περίπου 90.000 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται κοντά στα ερείπια του Γιανγκουαντζάι στο Σιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί. Τα ερείπια αυτά ανήκουν στην ύστερη νεολιθική περίοδο, γνωστή και ως πολιτισμός του Γιανγκσάο, ο οποίος γεννήθηκε από τον ρου του ποταμού Γιανγκτσέ (Κίτρινος Ποταμός), του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Κίνας.
Υπολογίζεται ότι στο νεκροταφείο υπήρχαν περίπου 2.000 τάφοι, οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2015.
Σε προηγούμενη ανασκαφή είχαν βρεθεί ίχνη υφασμάτων γύρω από ανθρώπινα οστά, ζωγραφισμένα κεραμικά, κοκάλινα κοσμήματα και κοκαλάκια για τα μαλλιά, πέτρινα ή κεραμικά σκουλαρίκια και κελύφη χελώνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ