Το γύρου του κόσμου κάνει από χθες η είδηση της σύλληψης στη Θεσσαλονίκη του Γεωργιανού Λάσα Σουσανασβίλι γνωστού και με το ψευδώνυμο «Το Λίπος», ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κακοποιούς στον κόσμο.
«Το Λίπος» είναι ουσιαστικά αρχηγός της ρωσικής μαφίας, της παγκόσμιας εγκληματικής ομάδας με την ονομασία VorVZAKONE, τμήματος του οργανωμένου ρωσόφωνου εγκλήματος και έπεσε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. για δεύτερη φορά.
Την πρώτη φορά ο Γεωργιανός είχε οδηγηθεί στη φυλακή κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία στην Ισπανία, αλλά αποφυλακίστηκε με όρους το 2015 για λόγους υγείας. Επέστρεψε, όμως, στο οργανωμένο έγκλημα, κάνοντας διαρρήξεις και κλοπές και απλώνοντας τα πλοκάμια της οργάνωσης όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη Γαλλία, όπου εκεί δρούσε ο αδερφός του.
Μαζί με τον 57χρονο συνελήφθησαν και δύο ακόμα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, ηλικίας 56 και 49 ετών, καθώς και άλλα έντεκα άτομα.
Η λεία του διεθνούς κυκλώματος από τη δράση του τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται στο 1 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι έκαναν τουλάχιστον 56 διαρρήξεις σε σπίτια από τα οποία αποσπούσαν κοσμήματα, χρήματα αλλά και μεγάλης αξίας εικόνες.
Η κινηματογραφική σύλληψη
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Της κοινής επιχείρησης είχαν προηγηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών.
Στην Πυλαία το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι αστυνομικοί περικύκλωσαν τον 57χρονο κακοποιό, ο οποίος συνοδευόμενος από τον οδηγό του και δύο σωματοφύλακες, με βαλίτσες στα χέρια, επιχειρούσαν να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη.
Τότε, οι σωματοφύλακες αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μικροσυμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.
Ο οδηγός του 57χρονου κακοποιού στην προσπάθεια του να διαφύγει εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα που τον είχε εγκλωβισει. Από την κατοχή τους κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα πυροβόλο πιστόλι που έφερε γεμιστήρα με εννέα φυσίγγια και δύο μαχαίρια.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν υπήρξαν πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επέμβασης, ενώ είχε διασφαλιστεί να μην υπάρξει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής.
Εκτός από την αστυνομική επέμβαση στην Πυλαία πραγματοποιήθηκαν άλλες 13 κατ΄ οίκον έρευνες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότητα της Θεσσαλονίκης. Από τους 14 συλλληφθέντες, οι δύο είναι Αρμένιοι, ο ένας Ρώσος και οι υπόλοιπο έντεκα Γεωργιανοί.
Εννέα εκ των συλληφθέντων λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί των διαφόρων εγκληματικών πράξεων. Οι δύο Γεωργιανοί, 42 και 47 ετών, ήταν αποδέκτες κλοπιμαίων που αφορούσαν σε ηλεκτρονικά είδη, ενώ άλλοι δύο είχαν το ρόλο του αποδέκτη των κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών, λόγω της ιδιότητας τους ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηριων στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δώδεκα ακόμη συνεργών τους, δέκα εκ των οποίων αποτελούσαν εκτελεστικά όργανα του κυκλώματος.
Συνολικά στην κοινή επιχείρηση Ελλάδας – Γαλλίας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 συλλήψεις (εκτός από τις 14 στη Θεσσαλονίκη και επιπλέον 17 στη Γαλλία σε επιχειρήσεις σε Καέν, Βρετάνη και Νορμανδία).