Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο το ΔΝΤ είχε δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις του για ανάπτυξη 2,6% φέτος, φέρνοντας χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο. Έξι μήνες αργότερα, τα χαμόγελα «παγώνουν».
Κι αυτό γιατί το Ταμείο «ψαλιδίζει» κατά 0,6 μονάδες τις προβλέψεις του, ενώ ανάλογη αναθεώρηση επί τα χείρω ετοιμάζονται να κάνουν και οι Ευρωπαίοι.
Σύμφωνα με το World Economic Outlook, που δημοσιοποίησε το Ταμείο λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Εαρινής Συνόδου, η Ευρωζώνη θα πάει καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου (2,4% αντί 1,9%), όχι όμως και η Ελλάδα, που φαίνεται ότι χάνει για μια ακόμα φορά το θετικό momentum που περιγράφει σε κάθε ευκαιρία η Κ. Λαγκάρντ.
Από τα επιμέρους στοιχεία φαίνεται ότι η προσγείωση του περσινού ΑΕΠ στο 1,4% έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ταχεία αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου, ενώ οι «γκρίζες» εκτιμήσεις για την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, κρούουν κώδωνα κινδύνου για ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωση των όποιων ρυθμών ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το Ταμείο υπολογίζει, πλέον, ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί σε μέσα ετήσια επίπεδα στα 62,30 δολάρια το βαρέλι, έναντι 50,20 δολαρίων που υπολόγιζε τον περασμένο Οκτώβριο, που ήταν και το βασικό σενάριο με το οποίο «χτίστηκε» και ο Προϋπολογισμός. Σημειωτέον, ότι για κάθε 10 δολάρια διαφορά από το βασικό σενάριο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν απώλεια περίπου 0,3 μονάδων στο ΑΕΠ, ενώ αυτή τη στιγμή η τιμή του πετρελαίου παραμένει κοντά στα 72 δολάρια λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Σχόλιο από την ελληνική πλευρά για τις νεώτερες προβλέψεις του ΔΝΤ δεν υπάρχει- ως ήταν αναμενόμενο- αλλά είναι σίγουρο ότι οι διαπραγματεύσεις για το πλεόνασμα και τη μείωση του αφορολογήτου δεν ξεκινάνε με τους καλύτερους οιωνούς, παρά το ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου για το ΑΕΠ του 2019 είναι καλλίτερες σε σχέση με τον Οκτώβριο (1,8% αντί 1%), παραμένοντας, πάντως, κάτω από τις προβλέψεις των Ευρωπαίων για 2,5%.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το ΔΝΤ εκτός από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού- για πρώτη φορά το Μάρτιο καταγράφηκε υστέρηση στα έσοδα- θα εξετάσει και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (δημοσιοποιούνται στις 4 Ιουνίου από την ΕΛΣΤΑΤ), προκειμένου να καταλήξει στο αν θα χρειαστεί η πρόωρη μείωση του αφορολογήτου και το «πάγωμα» των αντίμετρων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%. Οι διαθέσεις του ΔΝΤ θα φανούν ακόμα καλύτερα, με την επικείμενη δημοσιοποίηση των νεώτερων εκτιμήσεων του για το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου, δεν θα ξεπεράσει το 2,2%.
Στο WEO ενσωματώνονται και οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανεργία. Για το 2018 «βλέπει» 19,8% και για το 2019 18%, χωρίς φυσικά να υπάρχει ποιοτική ανάλυση των χαρακτηριστικών της απασχόλησης ήτοι τα ποσοστά μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.