Υπάρχουν «πρόθυμοι» που θα αποτελέσουν δεκανίκι του κ. Τσίπρα, ώστε να παραμείνει στην εξουσία και την πρωθυπουργική καρέκλα»;
Το ερώτημα αυτό απασχολεί την Πειραιώς, όπως έγραψε το iefimerida την Παρασκευή, και στο μικροσκόπιο της ΝΔ έχουν μπει τόσο η στάση συγκεκριμένων προσώπων, όσο και η συζήτηση για την απλή αναλογική που δείχνει να επανέρχεται.
Οι «κεραίες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν εντοπίσει το τελευταίο διάστημα μια αλλαγή στη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη απέναντι στην κυβέρνηση, με χαμήλωμα των τόνων τις κριτικής και ταυτόχρονα διαφοροποιήσεις από την τακτική της Φώφης Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η πολιτική συμπεριφορά έχει προκαλέσει προβληματισμό, για τις επιδιώξεις του επικεφαλής του Ποταμιού.
Στελέχη της Πειραιώς εντοπίζουν την αλλαγή στη στάση του κ. Θεοδωράκη απέναντι στην κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ύστερα από πρόσκληση του κ. Τσίπρα, για την πρόταση του, για την συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ταυτόχρονα στέκονται στη διαφοροποίηση του, σε σχέση με την κυρία Γεννηματά, για το Σκοπιανό, για το οποίο δήλωσε ότι η στάση του Ποταμιού θα εξαρτηθεί από τη λύση του θέματος, ανεξάρτητα από τη στάση των ΑΝΕΛ και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος.
Είναι εύλογο το ερώτημα, για στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν ο επικεφαλής του Ποταμιού τείνει χείρα βοηθείας και συνεργασίας προς τον κ. Τσίπρα, τη στιγμή που η κυβέρνηση κλυδωνίζεται, τόσο από την αποδοκιμασία της κοινωνίας όσο και από τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου στα εθνικά θέματα.
Μάλιστα τα σενάρια για πιθανή πρόθεση του κ. Θεοδωράκη να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ή για μετεκλογική συνεργασία του με την Κουμουνδούρου, που μέχρι τώρα δεν συζητούσαν στη ΝΔ, πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Πειραιώς.
Στέκονται μάλιστα και στα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού χθες στον ΣΚΑΪ, όπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας – μετά τις εκλογές- με τον ΣΥΡΙΖΑ τηρώντας ίσες αποστάσεις με τη ΝΔ.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε επιφυλακή και για έναν επιπλέον λόγο, που μπορεί να ανοίγει το δρόμο για την προσπάθεια αναζήτησης μιας συμμαχίας των προθύμων, όπως την χαρακτηρίζουν, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία ή να ναρκοθετήσει την κυβερνητική προοπτική της ΝΔ. Αυτός είναι οι συζητήσεις που δειλά ξεκινούν για τον εκλογικό νόμο και την πιθανότητα επανέλθει η κυβέρνηση με νέα πρόταση για την απλή αναλογική με στόχο να εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές.
Η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να απευθυνθεί μόνο σε κομμάτια της Κεντροαριστεράς ή μεμονωμένους βουλευτές ώστε μέσα από ευκαιριακές συμμαχίες να μπορεί να πορευθεί και χωρίς τον Πάνο Καμμένο και να διαχειριστεί τις εσωκομματικές του ισορροπίες, με την κριτική των ‘53’ για την ρητορική του κ. Καμμένου να εντείνεται.
Κορυφαία στελέχη της ΝΔ, εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να φέρει συνολικά ένα πακέτο αλλαγών σε όλους τους εκλογικούς νόμους και τα εκλογικά συστήματα. Δεν θα περιοριστεί, πιστεύουν, μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά θα προχωρήσει και στις ευρωεκλογές με πιθανή κατάργηση του σταυρού προτίμησης και επαναφορά της λίστας.