Στον... πατριωτισμό των διευθυντικών στελεχών υπουργείων και φορέων, επαφίεται η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο ή μάλλον την έκκληση του Φίλιππου Σαχινίδη.
Αν και τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν σταλεί δύο εγκύκλιοι με αντικείμενο το... αυτονόητο, δηλαδή τη πιστή εφαρμογή των όσων προβλέπουν οι προϋπολογισμοί των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- δηλαδή νοσοκομείων, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ- ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών γνωρίζοντας ότι οι οδηγίες αυτές συνήθως καταλήγουν στο κάλαθο των αχρήστων (εξ ου και οι αποκλίσεις), έκανε μια ακόμα απόπειρα να συνετίσει τους συνήθεις υπόπτους ζητώντας τα εξής:
1. Αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού και συνεχής προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των δαπανών .
2. Καμία απόκλιση από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Σε περίπτωση ύπαρξης εκτάκτων γεγονότων ή συνθηκών θα πρέπει να γίνεται άμεση ενημέρωση του Γ.Λ.Κ., στο οποίο θα υποβάλλεται παράλληλα πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού, και πάντως εντός του συνολικού ύψους των δαπανών.
3. Χρήση του όπου ταμειακού υπολοίπου έχει υπάρξει τη 31η Δεκεμβρίου του 2011, μόνο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προηγούμενων ετών και μόνο κατ' εξαίρεση για συνεχιζόμενα έργα των δημοσίων επενδύσεων.
4. Σύνταξη των Εκθέσεων που προβλέπονται σχετικά με την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την ανάλυση της εξέλιξής τους, καθώς και την διατύπωση προτάσεων σχετικά με τις ενέργειες για τη μείωση τους.
Ενδεικτικός του προβληματισμού στο υπουργείο Οικονομικών, είναι αν μη τι άλλο ο τρόπος που καταλήγει η εγκύκλιος, καθώς είναι προφανές πώς ούτε μηχανισμός ελεγκτικός υπάρχει ούτε βέβαια πλαίσιο ατομικής ευθύνης για τις όποιες αποκλίσεις: «Οι Προϊστάμενοι των Γεν. Δ/νσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων και οι Προϊστάμενοι των Οικονομικών Υπηρεσιών των φορέων καλούνται να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την τήρηση των ανωτέρω στο πλαίσιο των σχετικών διατάξεων που προβλέπονται για τον τομέα ευθύνης τους».