Με την έλευση του επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, στην Αθήνα ξεκινά επί της ουσίας η διαβούλευση με τις ελληνικές Αρχές για το πώς θα αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα στη δομή και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, που εμποδίζουν τη ροή «ζεστού» κοινοτικού χρήματος στη «παγωμένη» ελληνική αγορά.
Αυτό που έγινε σαφές και στις Βρυξέλλες είναι ότι η παροχή συμβουλών- όπως γινόταν έως τώρα- δεν αρκεί για να πάρει μπροστά η... ξεχαρβαλωμένη κρατική μηχανή κι ως εκ τούτου θα πρέπει η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να γίνει πιο... στενή.
Όπως έχει ζητήσει ο Ζοζέ Μπαρόζο από τον Λουκά Παπαδήμο, η σχετική Έκθεση θα πρέπει να υποβληθεί στη Κομισιόν έως τις 28 Μαρτίου και να περιλαμβάνει σαφείς συστάσεις σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ορισμό των υπευθύνων γι΄ αυτές τις ενέργειες καθώς και χρονοδιάγραμμα επίλυσης των προβλημάτων.
Ειδικά όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, ζητούμενο είναι η επίσπευση της απορρόφησης των κονδυλίων καθώς και ο μεγαλύτερος συγκεντρωτισμός τους για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος, καθώς πέρα από το χάος με τους διαχειριστικούς φορείς διαπιστώνεται ότι η διασπορά των πόρων δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη πραγματική οικονομία που «βυθίστηκε» σε ύφεση 7%.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στόχος είναι η καλύτερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και το ΕΤΕΑΝ έτσι ώστε να αποδεσμευθούν 650 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια και για την αποδέσμευση από τις τράπεζες των ήδη χορηγηθέντων κεφαλαίων, που έμειναν εγκλωβισμένα λόγω του προβλήματος ρευστότητας των ίδιων των τραπεζών.
Όσον αφορά στα έργα υποδομής, με δεδομένο ότι αναμένεται απόφαση στο Ευρωκοινοβούλιο για το μηχανισμό επιμερισμού κινδύνων μέσω Ταμείου Εγγυήσεων, ζητούμενο είναι να γίνουν οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις συμφωνίες αναδόχων- τραπεζών καθώς και η αναδιάρθρωση των συμβάσεων παραχώρησης για τους αυτοκινητόδρομους.
Στο πεδίο της ανεργίας, στη σκιά των νεώτερων στοιχείων που έδειξαν συνολικό ποσοστό 21% και 51,5% στους νέους, θα πρέπει να γίνει αναπρογραμματισμός των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου προκειμένου να περιοριστεί η εκρηκτική ανεργία των νέων, ενώ ζητούμενο είναι και η βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες επαγγελματικής πείρας.
Όσον αφορά, δε, στις ιδιωτικοποιήσεις, θα πρέπει να επιτευχθεί στενή συνεργασία κυρίως σε θέματα κρατικών ενισχύσεων και παροχής τεχνικής βοήθειας, όπως επίσης να δοθεί έμφαση στο τομέα της Ενέργειας, με σημείο αναφοράς το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».
Οι επαφές της Ομάδας Κρούσης με τα συναρμόδια υπουργεία θα γίνουν στη σκιά των νεώτερων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις προοπτικές ανάπτυξης συνολικά στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα προβλέπονται ρυθμοί - 0,5% έως 0,3% αντί - 0,4% έως 1% που ήταν η εκτίμηση του Δεκεμβρίου, καθώς τα δημοσιονομικά προγράμματα και η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων σε πολλά κράτη- μέλη, όπως επίσης οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λειτουργούν ανασχετικά.
Στο εσωτερικό, νεώτερα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι οι εξαγωγές τον Ιανουάριο ήταν αυξημένες κατά 3,2% έναντι 29,9% πέρσι, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 6,3% έναντι μείωσης 3,7% πέρσι.