Μία πολλά υποσχόμενη βραδιά αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη διευθύνει ο διεθνούς φήμης ελληνας μαέστρος Λουκάς Καρυτινός.
Το ραντεβού είναι για τις 9 Μαΐου όπου ο Mάριος Φραγκούλης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τα έργα Άξιον Εστί, Canto General, Επιφάνεια Αβέρωφ, καθώς και σπάνια ερμηνευμένα τραγούδια, που έγραψαν την δική τους ιστορία.
Ο Λουκάς Καρυτινός, τονίζει οτι πρόκειται για αξεπέραστα τραγούδια, μιλώντας στο iefimerida με αφορμή τη βραδιά για το Μίκη. «Είναι μια συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, από τα πιο αγαπημένα κι από εκείνα που μας πλημμυρίζουν νοσταλγία. Συνδέοντας τις ευαίσθητες χορδές της φωνής του Μάριου Φραγκούλη, με εκείνες του βιολιού του Ζόλταν Μάγκα –βιρτουόζου Ούγγρου βιολονίστα- στις νέες ενορχηστρώσεις του Κώστα Παπαδούκα, ελπίζω να προσφέρουμε στο κοινό μια διαφορετική προσέγγιση στα αξεπέραστα αυτά τραγούδια».
Ο Μίκης έδωσε χαρά με την μουσική του σε όλον τον πλανήτη
-Τι σημαίνει το κεφάλαιο Μίκης για τη μουσική και τι για την Ελλαδα, κ. Καρυτινέ;
«Ο γνωστότερος σύγχρονος Έλληνας παγκοσμίως. Εκείνος που έδωσε χαρά με την μουσική του σε όλον τον πλανήτη. Εκείνος που έγραψε για όλα τα είδη της μουσικής, συμφωνική, όπερα, κοντσέρτο, ορατόριο, λαϊκό ορατόριο, τραγούδια, τρίο και τόσα άλλα. Είναι διαχρονικά ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Ελλάδας, όχι μόνον στη μουσική, αλλά και για την εικόνα που θέλουμε να δίνουμε σαν Ελληνες».
-Από τη Νομική στη Διεύθυνση Ορχήστρας. Σκεφτήκατε ποτέ πως ίσως κάνατε λάθος, ή δικαιωθήκατε από την επιλογή σας;
«Ποτέ δεν υπήρξε δίλημμα. Η Νομική ήταν μια παράπλευρη δράση με τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις. Η Μουσική και η Διεύθυνση Ορχήστρας ήταν ο μοναδικός σκοπός μου».
-Ποια είναι η κορυφαία σκηνή στον κόσμο για έναν Διευθυντή Ορχήστρας;
«Εκεί που όλοι οι συμμετέχοντες παράγοντες θα συλλειτουργήσουν τόσο καλά ώστε να δημιουργηθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα. Μπορεί να συμβεί και στις πιο μικρές κι άγνωστες σκηνές ή ορχήστρες της γης. Συμβαίνει πολύ σπάνια».
-Προτιμάτε μία συναυλία με έργα Ελλήνων ή ξένων συνθετών;
«Η μουσική δεν έχει πατρίδα. Κάθε συνθέτης, σε κάθε έργο του προσφέρει τον δικό του μουσικό κόσμο. Έτσι, σε κάθε συναυλία ή όπερα χάνομαι στον κόσμο που ανοίγεται μπροστά μου και περιμένει να τον εξερευνήσω και δεν ξεχωρίζω αν ο συνθέτης είναι Έλληνας ή ξένος».
-Τόσα χρόνια στο χώρο, βλέπετε αλλαγή στο ελληνικό κοινό, όσων αφορά στη σχέση του με τη λυρική μουσική;
«Βεβαίως, με την δημιουργία νέων σκηνών, αρχικά με εκείνες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τώρα τελευταία με το ΚΠΙΣΝ, δόθηκε η ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό κοινού να παρακολουθήσει παραστάσεις όπερας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν εκείνοι που έρχονται πλέον τακτικά στις παραγωγές της Λυρικής Σκηνής που δυστυχώς παραμένει το μοναδικό θέατρο όπερας στην χώρα μας».
-Η αλήθεια είναι πως οι διευθυντές ορχήστρας στην Ελλάδα και οι θέσεις σε οργανισμούς, είναι μετρημένες. Πόσο εύκολη είναι η καθημερινότητα για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμά σας;
«Είναι αλήθεια ότι οι θέσεις είναι ελάχιστες και ότι θα έπρεπε ως Κράτος να είχαμε καλλιεργήσει πολύ περισσότερο τις Τέχνες στις οποίες ανέκαθεν έχουμε μεγάλες διακρίσεις. ΄Όπως και σε πολλά άλλα επαγγέλματα, δυστυχώς, εκείνοι που δεν μπορούν να απορροφηθούν στον τόπο μας, θα πρέπει να δοκιμάσουν την τύχη τους και στο εξωτερικό».
-Αλήθεια τι μουσική σας αρέσει να ακούτε; Υπάρχουν cd, στο σπίτι/αυτοκίνητο σας, που θα λέγαμε κάνουν την ανατροπή;
«Οι καλλιτεχνικές φύσεις, όσο αποστειρωμένες κι αν τις θεωρούμε, κυρίως εκείνες που ασχολούνται με την «κλασσική» μουσική, είναι πάντα.. ανατρεπτικές».
-Υπάρχει ανεκπλήρωτο όνειρο σας;
«Από πολύ μικρό παιδί ονειρευόμουνα να γίνω αρχιμουσικός και να περάσω τη ζωή μου μέσα στη Μουσική. Υπήρξα πολύ τυχερός. Το όνειρο εκπληρώθηκε!».
«O Mάριος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη είκοσι χρόνια μετά» Μέγαρο Μουσικής, Τετάρτη 9 Μαΐου ,στις 8.30 μμ
Μελοποιημένα ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου, του Μάνου Ελευθερίου, του Γιάννη Θεοδωράκη και τραγούδια από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες με την υπογραφή του Μίκη (Σέρπικο, τον Αλέξη Ζορμπά, την Φαίδρα) θα ερμηνεύσει ο Μάριος Φραγκούλης με τη σύμπραξη της 30μελούς ορχήστρας Budapest Primarius Symphony Orchestra και με καλεσμένο τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Zoltan Maga o οποίος θα παίξει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση κάποια από τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ταινίες.
Στο πόντιουμ ο Λουκάς Καρυτινός.
20 χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση Φραγκούλη-Θεοδωράκη
Ήταν στις 19 Μαΐου του 1998 όταν ο Μάριος Φραγκούλης ερμήνευσε το μέρος του λαϊκού τραγουδιστή, από το Άξιον Εστί με τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη στο πόντιουμ.
Μια καλλιτεχνική μουσική συνάντηση που έμελλε να γράψει ιστορία. Το κοινό του επιφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή όταν ερμήνευσε το μέρος του λαϊκού τραγουδιστή, από το ποίημα του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ένα ποίημα που αποτελεί μνημείο ελληνικού πολιτισμού.
Ο Μάριος Φραγκούλης είχε δηλώσει ότι «αισθάνεται να κουβαλά ένα μεγάλο και εύθραυστο φορτίο με την ελπίδα να μην σπάσει τίποτα».
Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τη συνεργασία αυτή , «ως έναν μεγάλο σταθμό στη καριέρα του και όχι ένα προϊόν ανταλλαγής».
Είκοσι χρόνια αργότερα ο Μάριος Φραγκούλης, αυτήν την φορά στο Μέγαρο Μουσικής, θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο δάσκαλο και εμβληματικό συνθέτη, του αφιερώνει αυτήν την ανοιξιάτικη συναυλία.
Ένα πρόγραμμα που βασίζεται στις πιο σημαντικές στιγμές του μεγάλου μας μουσικού συνθέτη στο σύνολο του έργου του όπου οι απανταχού έλληνες συνδέονται συναισθηματικά και πολιτικά.
Στο πόντιουμ για να διευθύνει την ορχήστρα θα βρίσκεται ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός.
Την πολύ ενδιαφέρουσα σύγχρονη προσέγγιση, τη νέα ματιά στις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Κώστας Παπαδούκας.