Γερμανία και Γαλλία συζητούν εντατικά για το μέλλον της ευρωζώνης και υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούν αλλά και θέματα στα οποία διαφωνούν.
«Στη διάρκεια της συνάντησής τους την Πέμπτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσουν λεπτομερώς προτάσεις», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Το κλίμα, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό στο Βερολίνο. Όπως προκύπτει από προσχέδιο συμπερασμάτων ενόψει της συνάντησής των δύο ηγετών την Πέμπτη μέλη της συντηρητικής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών προσπαθούν να περιορίσουν το περιθώριο κινήσεων της καγκελαρίου για την μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη. Το κείμενο, όπως μεταδίδει το Reuters, αντανακλά την έντονη αντίδραση των συντηρητικών να χρησιμοποιηθούν χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ. «Βασική μας αρχή παραμένει ότι η ανάληψη ευθυνών από ένα κράτος μέλος πρέπει να συνοδεύεται από την ευθύνη του συγκεκριμένου κράτους», αναφέρει η πρόταση που θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα σήμερα.
«Η οικονομική βοήθεια θα χορηγείται μόνον υπό αυστηρούς όρους», αναφέρει η πρόταση επιμένοντας ότι η Μπούντεσταγκ θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα να αποφασίζει για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Και προσθέτει ότι Γαλλία και Γερμανία δεν πρέπει να λειτουργούν ως αποκλειστική συμμαχία στην ΕΕ.
Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, τόνισε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη FAZ ότι δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου, αν και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν θα πρέπει να προχωρήσουν πριν τις ευρωεκλογές το ερχόμενο έτος.