Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ στην Τεχνόπολη: Παρών o «βασιλιάς» της καρμπονάρας [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ στην Τεχνόπολη: Παρών o «βασιλιάς» της καρμπονάρας [πρόγραμμα]

Flavio De Maio
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Ελλάδα συναντάει την Ιταλία μέσα σε 4 μέρες γιορτής των δύο πολιτισμών στους χώρους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, ζωγραφική, γλώσσα, μόδα, γαστρονομία, αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά και τις κοινές επιρροές των δύο πολιτισμών.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και το Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων διοργανώνουν το πρώτο Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ με τίτλο «Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα - Ιταλία» από 13 έως 16 Απριλίου στην Τεχνόπολη. Tο Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια συνάντηση των δύο πολιτισμών, που στοχεύει στην ανάδειξη της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μέσα από τα κοινά στοιχεία που τους ενώνουν, αλλά και από εκείνα που τους διαφοροποιούν, αποδίδοντας έτσι στον κάθε πολιτισμό το δικό του μοναδικό χαρακτήρα.
Με στραμμένο το βλέμμα κυρίως στους νέους, το Φεστιβάλ προσπαθεί να τονίσει τη μεγάλη συμβολή του ελληνικού και ιταλικού πολιτισμού.

Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ στην Τεχνόπολη: Παρών o «βασιλιάς» της καρμπονάρας [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 0

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν σημαντικοί φορείς από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Ακαδημία Χορού της Ρώμης, η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, η Bologna Children’s Book Fair, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, η Ιταλική Σχολή Αθηνών, το Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ, κ.α.

Το Φεστιβάλ πλαισιώνουν με ομιλίες τους πανεπιστημιακοί καθηγητές και προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου, της μουσικής, των τεχνών, του κινηματογράφου και της γαστρονομίας.
Ανάμεσά τους, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο πιανίστας Riccardo Vaglini, το ελληνο-ιταλικό μουσικό σχήμα Grikanta, οι εικαστικοί Giovanni Albino, Giuseppe Palumbo, Γιώργος Μπότσος, Στέφανος Σάμιος, Ηλίας Πούλος, η ηθοποιός Lianca Pandolfini, οι καλλιτέχνες Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Σαββιδάκης.

Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Απριλίου | 15.00-17.00 Προαύλιο Μηχανουργείου

«Δοκιμάζοντας και μαθαίνοντας να μαγειρεύουμε την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα»

Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ στην Τεχνόπολη: Παρών o «βασιλιάς» της καρμπονάρας [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 1

Flavio De Maio, «o βασιλιάς της καρμπονάρας», γνωστός και καταξιωμένος σεφ και συγγραφέας του βιβλίου L' oste della porta accanto.

Ο Flavio De Maio, ένας τεχνοκράτης και υψηλόβαθμο στέλεχος που μαγείρευε με πολύ ενθουσιασμό στο σπίτι του, έγινε επαγγελματίας σεφ, και άνοιξε το δικό του εστιατόριο “Flavio al Velavevodetto” στο Testaccio μετά από 7 χρόνια θητείας του στην κουζίνα του σεφ Felice. Από το 2009, ο Flavio έχει κερδίσει τη φήμη του ως γνήσιος εκφραστής της cucina romana και είναι γνωστός για τα όμορφα ισορροπημένα τοπικά πιάτα του.

Το μυστικό του για κλασικά ζυμαρικά, όπως το Cacio e Pepe, το Gricia και το Ajo, το Ojo και το Peperoncino είναι η ελεύθερη χρήση αμυλούχων ζυμαρικών, τα οποία ενεργούν ως γαλακτωματοποιητής σε μερικές περιπτώσεις και ως μέθοδος να «παντρευτούν» οι γεύσεις σε άλλες περιπτώσεις.


Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Απριλίου| 19.00-21.00 Προαύλιο Μηχανουργείου

Ιταλική Κουζίνα – πίτσα γεμιστή τηγανητή

«Δοκιμάζοντας και μαθαίνοντας να μαγειρεύουμε τηγανητή γεμιστή πίτσα»

Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ στην Τεχνόπολη: Παρών o «βασιλιάς» της καρμπονάρας [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 2

Stefano Callegari, «o βασιλιάς της pizza» και εμπνευστής του “trapizzino”, διεθνώς αναγνωρισμένος.

Δεν είναι απλά ένας πιτσαδόρος, ο ίδιος είναι η πίτσα.

Γεννημένος στη Ρώμη, με πάθος για την ιταλική μαγειρική από πολύ μικρός, εισέρχεται στον κόσμο της πίτσας το 1992 ως αγόρι παράδοσης. Τα επόμενα χρόνια αποκτά ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία και δεξιότητες ώσπου το 2005 άνοιξε την πρώτη του πιτσαρία με το όνομα "Sforno".

Μια κίνηση ιδιαίτερα επιτυχημένη, που ακολούθησε γρήγορα η πιτσαρία"00100 Pizza" και στη συνέχεια άνοιξε μια άλλη πιτσαρία που ονομάζεται "Tonda". Αυτά τα τρία μέρη έγιναν τα τοπικά σημεία αναφοράς της ιταλικής πρωτεύουσας για τους λάτρεις της πραγματικής πίτσας. Χάρη στο πάθος που θέτει στη δουλειά του, ο Stefano Callegari πέτυχε να αναγνωρίσει επίσημα την πιτσαρία του στους γαστρονομικούς οδηγούς τροφίμων.
Από το 2005 αφιερώθηκε στη μελέτη της τροφής του δρόμου και μετά από διάφορα πειράματα, κατέληξε το 2008 να δημιουργήσει το Trapizzino, τριγωνικά ψωμάκια από ζύμη πίτσας με γευστικούς θησαυρούς στο εσωτερικό του.

Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ στην Τεχνόπολη: Παρών o «βασιλιάς» της καρμπονάρας [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 3


Μαθήματα οινογνωσίας και γεύσης θα προσφέρουν o sommelier Carlo Attisano και οι σεφ Κωσταντίνος Μουζάκης, Flavio De Maio και Stefano Callegari.

Την επίδειξη μόδας έχει επιμεληθεί ο art director Αντώνης Σπάθας, ενώ τα ρούχα των νέων Ελλήνων και Ιταλών σχεδιαστών φορούν τα μοντέλα της Cristi Academy.

Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ στην Τεχνόπολη: Παρών o «βασιλιάς» της καρμπονάρας [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 4

Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του Tempo Forte, μιας πρωτοβουλίας που περιγράφει ένα ιδιαίτερα δημιουργικό χρονικό διάστημα (με αφετηρία την Άνοιξη του 2018), κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Alitalia και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Το Φεστιβάλ θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την Παρασκευή 13 Απριλίου στις 18.30.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ ΕΔΩ.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ώρες διεξαγωγής του φεστιβάλ: Παρασκευή 12:00-23:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-22:00, Δευτέρα 10:00-16:00

Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ στην Τεχνόπολη: Παρών o «βασιλιάς» της καρμπονάρας [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 5

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, Τ. 213 0109300
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός» |Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο» |Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ